Лазаровден

116
Лазаровден

Празникът на момичетата

Най-подходящият ден за предложение за брак - това е бил в миналото Лазаровден. Неомъжените момичета обличали най-новите си дрехи, набирали цветя и изплитали венците за Цветница.

След това тръгвали на обиколка из селото, пеейки песни за здраве и берекет. В обичая участвали всички моми, защото се е смятало, че момиче, което не е било лазарка, не може да се омъжи. Момите е трябвало да влязат във всяка къща, защото ако пропуснели дом, той се считал за нещастен.

С най-голяма радост празникът се е посрещал от шестгодишните момиченца - на тази възраст за първи път се е лазарувало. След изпълнение на обичая детето се е считало за пораснало и е можело да бъде посветено в домашните дейности - месене на питка, плетене и бродиране.

Според църковния календар Лазаровден се празнува винаги осем дни преди Великден, винаги в събота и винаги в деня преди Цветница. Той отбелязва възкръсването на Свети Лазар. Приятелят на Исус умира и е погребан, когато Синът Божий казва "Лазаре, стани". Затова празникът е символ на здраве и дълголетие.

Днес Лазаровден отбелязваме с върбовите клонки, които късаме и носим вкъщи, за да ги закачим на вратата на Цветница. Традицията повелява на масата да имаме яйца, питки, орехи и ябълки, с които са дарявали лазарките в миналото.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
1zqjtx'"(){}:/1zqjtx;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjtx'"(){}:/1zqjtx;9


  • 1

Добави коментар