Кожата – постигнете еластичност с естествени средства

36
Кожата – постигнете еластичност с естествени средства

Вместо химични компоненти, разчитайте повече на собственото си тяло.

От рекламните послания за различните кремове и лосиони, човек може да остане с впечатление за почти чудодейни свойства на козметиката, съдържаща колаген, коензим Q10, еластин и т.н. Всички те са синтетични компоненти, предназначени за подмладяване на кожата, лифтинг или имат отслабващ ефект, пише Zdrave.bg.

Като правило тези компоненти са химически аналог на вещества, които организмът на човека изработва самостоятелно. С възрастта, под влияние на негативното въздействие на екологията или в резултат на небалансираното хранене и вредните навици, естествените процеси се забавят. Образуват се все по-малко вещества, необходими за поддържането на еластичността и здравината на кожата. Този недостиг веднага се проявява под формата на гънки, бръчки, намалена еластичност на кожата. Определено в такива случаи кожата се нуждае от помощ, а в по-тежките състояния трябва да се помисли и за стимулация на вътрешните органи.

Освен синтетични компоненти козметичните средства понякога съдържат и натурални ингредиенти. Например често в някои от тях присъства ментолът. Ако той е съставна част от крема или лосиона, то веднага след нанасянето на средството върху кожата се усеща лека прохлада - ментолът предизвиква рязко свиване на съдовете на кожата и с това се обяснява неговия охлаждащ ефект.

При намазване на кожата с крем съдовете започват да се разширяват. Този ефект е полезен за кожата – той способства за извеждането на токсините и излишните течности, подобрява движението на кръвта и лимфата, укрепват кожата. Ментолът има най-голям ефект на въздействие, когато е съчетан с евкалиптово масло, екстракт от лимон и някои други натурални компоненти.Добави коментар