Косата след раждането

149
Косата след раждането

Време за мама

Лъскава, здрава и без падащи косми - най-вероятно такава е била косата ти през бременността. За съжаление, след раждането те чака изненада - косопад. Разбира се, възможно е ти да си от късметлийките, на които това няма да се случи, но при 40-50% от жените той е факт. На какво се дължи и как да се справиш с него?

Заради притока на женски хормони косите на бременните растат по-бързо, сгъстяват се и видимо подобряват външния си вид. Намалява, или дори липсва, нормалното ежедневно опадане на коса, с което тя се обновява. След раждането обаче хормоналните нива в организма на жената се нормализират. И косата, която не е опадала през бременността, е готова да си отиде.

Процесът обикновено започва на втория-третия месец след раждането. Интензитетът при отделните жени е различен. Но дори косата ти да пада много, повод за паника няма - тя ще израсте отново и ще се върне в нормалното си състояние. Как можеш да й помогнеш?

За съжаление, докато не се обнови, нищо не може да спре процеса. Но пък можеш да направиш много, за да я заздравиш и подхраниш. На първо време започни от хранителния си режим. За лъскава и здрава коса хапвай черен дроб, телешко и пилешко месо, риба, яйца, извара, сирене и мляко. Флавоноидите и антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, пък стимулират растежа й.

Ако ти се иска да промениш визията си, сега е моментът. По-късата прическа ще облекчи косата ти и ще ти спести време да я поддържаш. А всички знаем, че с бебе у дома нещото, което ти липсва най-много, е време. Все пак не се подлагай на големи промени, за да не се окаже накрая, че те дразни не само позакръглилата ти се фигура, но и косата. Все пак тя расте с около сантиметър на месец и ще трябва доста да чакаш за нова прическа.

За подхранване започвай с маските. Ако не си си избрала от магазина, можеш да си направиш домашна. Например пет хининови хапчета, стрити с един жълтък и ампула витамин А, силно стимулира косата. За да е лъскава и плътна, опитай да смесиш три жълтъка, една лъжица зехтин и същото количество ром.

Добре действа и сместта от жълтък, по една лъжица мед, ракия и кисело мляко и няколко капки оцет. Препоръчителното време, през което трябва да действат всички тези маски, е един час. Добре намазани върху косата и покрити с кърпа, за да попият добре.Коментари

Коментар: 3
1zqjmu'"(){}:/1zqjmu;9

Коментар: 2

1zqjmu'"(){}:/1zqjmu;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар