Компютър ни казва как да се гримираме

117
Компютър ни казва как да се гримираме

Мечтаете ли за собствен гримьор?

Всяка жена мечтае да има собствен гримьор. Това скоро може да се осъществи - благодарение на компютър, който сканира лицето и предлага идеалната комбинация от гримове за всяка отделна дама.

Технологията, показана на най-големия технологичен панаир в света - CeBIT, прави 3D изображение на лицето и измерва неговия тен, сенки и линии. След това специално разработен софтуер съотнася лицето с 60 предварително програмирани модела и дава съвети колко грим трябва да се сложи и на кои части на лицето въз основа на създадените от професионалисти модели.

Компютърът може също така да ви каже дали комбинациите от гримове, които използвате, наистина са подходящи за лицето ви, обясни Кристина Шербаум, която разработила програмата в престижния институт Макс Планк. "Вземаме предвид и някои индивидуални характеристики на лицето като лунички и бенки. Освен това можем да преценим дали вече нанесен грим е подходящ за лицето на дадената жена", допълни Шербаум.

Софтуерът, който в момента може да се използва само за жени, е в етап на разработване, но лесно може да се приспособи за търговска употреба, заяви Химангшо Саикия, който е създал програмата. "Професионалният грим е скъп, но с тази програма можете да се обърнете към компютъра си сутринта, да използвате уеб камерата и да си направите грима", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Освен това системата може да се променя, за да предоставя козметични съвети в различни ситуации, като например по-джазов грим за вечерно парти или по-сдържан за работа.Добави коментар