Колко време след цикъла можете да забременеете?

17405
Колко време след цикъла можете да забременеете?

Когато жените планират забременяване, първият въпрос, който стои пред тях е – Кога е овулацията ми?

Когато жените планират забременяване, първият въпрос, който стои пред тях е – Кога е овулацията ми?

Възможно е да забременеете скоро след края на менструацията, в зависимост от това колко дълго продължава тя и кога реално овулирате. Ако цикълът е продължителен, може да ви останат само няколко или никакви дни след като приключи, преди да започнат плодовитите ви дни (ако наистина овулирате около 14-ия ден от цикъла си). Ако цикълът е кратък, ще трябва да изчакате повече дни, преди да достигнете плодородните си дни и овулацията .

Плодородните дни в менструалния цикъл

Дните на плодородие в менструалния цикъл са сравнително фиксирани и зависят от това кога овулирате, а не кога цикълът ви е приключил. Познаването на вашите фертилни дни може да ви помогне да определите най-вероятния момент за забременяване по време на менструалния си цикъл. Въпреки че можете да забременеете веднага след цикъла си, най-вероятният ден за забременяване (оплождане на яйце) е в прогнозния ден на овулация .

Едно проучване показа, че жените, които се опитват да заченат, ще увеличат вероятността от зачеване, ако следят и са наясно с потенциалните си плодородни дни.

Какво означават допълнителните пет дни

Допълнителните пет плодородни дни означават, че ако имате полов акт през петте дни преди овулацията и спермата оцелее, все още можете да забременеете. Това може да се случи, дори ако нямате полов акт в деня на овулацията. Реално спермата може да оцелее в репродуктивния тракт за максимум пет дни, докато чака яйцеклетката. Тъй като яйцеклетката може да оцелее до 24 часа след овулацията, също е възможно, макар и по-малко вероятно, да забременеете ден след овулацията.

 

Как да си изчислим плодородните дни

За да изчислите овулацията си, може да приложите златното правило – при цикъл на 28 дни, с нормална продължителност, най-вероятно ще овулирате на 14-ия ден (въпреки че може да бъде ден или два рано или късно), а плодородният ви прозорец е от деветия до четиринадесетия ден (шест дни).

Ако кървите средно пет дни и имате сношения четири дни след края на менструацията, можете да забременеете.

Ако кървите десет дни, плодородните ви дни са все още от деветия до четиринадесетия ден.

Ако продължителността на менструалния ви цикъл е по-кратък от 28 дни, плодородните ви дни ще започнат преди деветия ден от цикъла. Например, ако циклите ви са с продължителност 24 дни вероятно ще овулирате на десетия ден, а плодородните ви дни ще са от пет до десет (шест дни).

Ако кървите пет дни, можете да забременеете, ако започнете да имате полов акт, веднага щом кървенето приключи.

Ако кървите в продължение на десет дни и имате полов акт в деня след това (ден 11), все пак може да забременеете, ако яйцеклетката, която сте овулирали на десетия ден, все още е жизнеспособна ден по-късно.

Цикли по-дълги от двадесет и осем дни

Ако продължителността на менструалния ви цикъл е по-дълга от 28 дни, плодородните ви дни ще започнат след деветия ден от цикъла ви и имате по-дълъг прозорец, преди да е възможно да забременеете. Например, ако циклите ви са с продължителност 34 дни:

Вероятно няма да овулирате до двадесетия ден, а плодородните ви дни ще са от 15-ия до 20 -ия (шест дни).

Ако кървите пет дни, имате сравнително безопасен прозорец от десет дни, от 6 до 14 ден, за да избегнете бременност, ако имате незащитен полов акт.

Ако кървите в продължение на десет дни, вашият сравнително безопасен прозорец е намален до пет дни, от 11 до 15 ден.

Ако имате нередовни цикли

Ако продължителността на менструалния ви цикъл е нередовна, дните с овулация, ще варират от един цикъл към друг. В този случай можете да използвате признаци за плодовитост , като например да проследявате температурата си, да проверявате за промени в цервикалната слуз или да използвате тест за овулацията. Вашият плодороден прозорец, по време на който можете да забременеете, ще включва петте дни преди прогнозния ви ден на овулация и деня на овулацията - плюс или минус ден или два. За всеки цикъл използвайте тази информация, за да прецените колко бързо след приключване на цикъла ви може да забременеете.

 Добави коментар