Колко пари дават в Сърбия за всяко бебе

534
Колко пари дават в Сърбия за всяко бебе

Първоначално държавата ще отпуска около 12 милиона евро годишно за програмата за увеличение на раждаемостта.

Рекордно ниво на раждаемост за последните 20 години бе регистрирано тази година в Сърбия, девет месеца от началото на пандемията, съобщи главният лекар на най-големия родилен дом в Белград д-р Желко Микович за държавната телевизия.

"Тази сутрин в нашата болница се роди 7245-ото бебе и до края на годината очакваме броят на новородените да достигне 7800, което ще бъде най-големият брой новородени за последните 20 години", каза лекарят. Той отбеляза, че особено голям е броят на бебетата, родени в болницата през уикенда - 25 момчета и 21 момичета.

В родилния дом е било открито и ковид отделение, в което от началото на епидемията досега са родени 90 бебета.

Населението в Сърбия е застаряващо, всеки пети човек е на възраст над 65 години. Президентът Александър Вучич обяви по-рано, че се отпускат два милиарда евро за стимулиране на раждаемостта в страната.

Новата демографска стратегия на Сърбия предвижда комплекс от мерки. Така за раждането на първо дете държавата ще отпуска 100 хиляди динара еднократно /1043 долара/, за второ дете по 10 хиляди динара /104 долара/ на месец в продължение на две години, за трето дете ще се плащат 12 000 динара /125 долара/ на месец в продължение на 10 години, а за четвърто дете семейството ще получава 18 хиляди динара /187 долара/ на месец в продължение на 10 години, съобщава ТАСС.

Така семействата с трето и четвърто дете ще получават от държавата 312 долара на месец в продължение на 10 години.

Първоначално държавата ще отпуска около 12 милиона евро годишно за програмата за увеличение на раждаемостта.

Добави коментар