Кои са заплахите за здравето у дома?

249
Кои са заплахите за здравето у дома?

Добратат хигиена и чистотата само ги намаляват

Независимо колко добра хигиена и чистота се опитвате да поддържате в дома си, най-доброто, което може да постигнете, е да намалите заплахите – резултат от съвременната химия и замърсяването на въздуха. Преди дни американската Асоциация по белодробни заболявания публикува списък с най-опасните вещества, които могат да бъдат открити в един дом и как да намалим вредното им влияние.

Теоретично, на здравето ни негативно влияние оказват всякакви електромагнитни полета, източници на които са битовите уреди, микровълновите печки, радиотелефоните, телевизорите, компютрите и т.н. Но, според американските специалисти, те, всъщност, не са най-голямата опасност.

1. Прах и катран

Източници на прах и катран са продуктите на изгорелите газове, мебелите и цигареният дим. Прахът се натрупва и предизвиква раздразване на очите, хрема, респираторни инфекции и бронхити. Резултатите от някои изследвания сочат, че продължителният престой в запрашени помещения увеличава риска от рак.

Начини да намалим негативното влияние са изкуствената вентилация, редовното проветряване и почистването на дома с влажна кърпа.

2. Органични замърсители

Източници на това замърсяване са препаратите, които днес присъстват във всеки дом: бои, разтворители, аерозоли, течности за миене на съдове, освежители на въздуха и т.н. Те предизвикват дразнене в очите, хрема, главоболие, при по-големи количества загуба на координация.

В особено висока концентрация органичните замърсители влияят негативно на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Някои химикали, които се използват в производството на битова химия, са доказано канцерогенни, разбира се, в много по-високи от съдържащите се в препаратите концентрации.

Главният метод за борба с органичните замърсители е да се спазват точно правилата за съхранение на препаратите. Най-добре е те да се складират, например, на балкона или в добре проветрявано помещение. Препоръчително е да бъдат поставяни в полиетиленови пликове, съветва zdrave.bg.3. Формалдехид

Той е най-високи нива при някои производства – например в специалните печки, които се използват при производството на мебели, за изготвянето на декоративни детайли, някои тъкани и подови покрития, лепила.

Формалдехидът може да предизвика раздразнение на очите, хрема, кашлица, кожни обриви и сериозни алергични реакции. Той също е определян като канцероген.

Начинът да се намали вредното му влияние са поддържане на средна температура в помещението и често проветряване (особено при появата на нов източник на формалдехид).

4. Пестициди

Техни източници са, например, инсектицидите, които се прилагат в борбата с хлебарките, мухите, комарите и т.н. Пестицидите се прилагат непрекъснато и в селското стопанство за борба с вредителите.

Те могат да предизвикат раздразнение на очите, носа и гърлото, да доведат до увреждания в централната нервна систева и бъбреците, да провокират развитието на онкологични заболявания.

Основният метод за борба е спазване на правилата за съхранение, посочени от производителите – извън затворените помещения на дома (т.е. на балкона или на двора). Там следва да се държат и дрехите, които се използват при работа с тях.

5. Олово

Основен източник на олово са автомобилните газове и някои видове бои. Високата концентрация на олово се отразява най-бързо върху здравето на децата - влошава се тяхната координация, възникват проблеми с умственото им развитие. Оловото поразява бъбреците, нервната система и червените кръвни телца. То също така води и до повишаване на кръвното налягане.

Методите за борба включват избягване на боядисването на вътрешните стени с бои, съдържащи олово (на етикета на кутията следва да е посочено, ако се съдържа такова), съхраняване на кутиите с бои извън дома, често проветряване на помещенията. В никакъв случай боите не трябва да се горят.6. Азбест

Най-чест източник на азбест са увредените или използваните по неправилен начин изолационни и противопожарни материали. Натравянето с азбест с азбест не се проявява веднага, но е особено вредно в дългосрочен план - продължителното излагане на неговото влияние води до развитието на онкологични и белодробни заболявания. При пушачите силно се увеличава риска от рак на белите дробове.

7. Биологични замърсители

Източници на това замърсяване са основно влажните стени, тавани и подове, килимите, мебелите, климатиците, домашните животни и техните постелки. Във влажните и топли места активно се размножават различни микроорганизма, много от които са опасни за здравето ни. Най-често те предизвикват различни респираторни заболявания.

Основният метод за борба е редовното проветряване и изсушаване на влажните стени, килими и т.н.

8. Азотен двуокис и въглероден газ

Техни източници са продуктите на горене и цигареният дим. Последствията са постоянно главоболие, хрема, проблеми със зрението, сърцебиене, обща отпадналост.

Методът за борба е един - вентилация.

9. Радон

Той представлява инертен газ, който се образува в радиоактивните руди и минерали и постепенно излиза на повърхността на земята. Понякога радонът се запазва в различни строителните материали. Той е токсичен, а натравянето с него не е симптоматично.

Изследванията показват, че натравянето с радон е причина за около 10% от всички случаи на рак на белите дробове. Санитарно-епидимиологичният надзор на радона предполага провеждане на тестове.

Мазетата и жилищните помещения трябва да се проветряват редовно. Водата, съдържаща радон, може да се прочисти с помощта на въгленов филтър.Добави коментар