Кетогенната диета пази от COVID

617
Кетогенната диета пази от COVID

Ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и лошия холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта

Кетогенната диета намалява риска от боледуване от Ковид-19, а при заразяване - може да предотврати тежките му форми. Експертите подчертават, че ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и лошия холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта. Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Този хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с Ковид.

В началото на тази година списание Nature Metabolism публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. В рамките на седмица резултатът става отрицателен, предупредиха те.

Кетодиетата кара тялото да изгаря мазнините. Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при тази диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати. В резултат на този процес се образуват кетонови тела - алтернативен източник на енергия. Защитните гама-делта Т-клетки се разпространяват по цялото тяло, което подобрява метаболизма в организма и намалява риска от диабет.

Добави коментар