Какво трябва да знаете за тревожността след раждането

247
Какво трябва да знаете за тревожността след раждането

Естествено е една майка да се притеснява след раждането на вашето бебе

Естествено е една майка да се притеснява след раждането на вашето бебе. Храни ли се достатъчно? Спи ли достатъчно? Правилно ли го къпя? Ще мога ли да спя тази нощ? Как се натрупа толкова много пране?

И ако при едни родители това е част от майчинството, при други е повече от обичайните притеснения и може да прерасне в следродилна депресия. 

Разбира се, това не се случва при всеки родител, но ако вие или ваш близък има някои от следните симптоми, обърнете внимание:

-        - постоянно притеснение, което не може да бъде облекчено

-       -  чувство на страх, че ще се случи нещо

-        - нарушения на съня (да, това е трудно да разберете, тъй като малкото бебе ще ви буди нощем, но помислете дали не се тревожите дори когато то спи)

-        - натрапчиви мисли

-       -  чести състояния на умора, сърцебиене, изпотяване, гадене или повръщане, треперене или слабост

Има няколко дори по-специфични видове следродилна тревожност - следродилно паническо разстройство и следродилно обсесивно-компулсивно разстройство, но те се срещат по – рядко.

Не се срамувайте да признаете, ако имате следродилна депресия. Малкото бебе, особено първото, може да предизвика много притеснения, само по себе си. Добавете към това и цялата емоция на бременността и раждането, хормоналния дисбаланс, промените, които трябва да приемете в живота си…

Обърнете внимание на това състояние, защото то може да повлияе на свързаността с бебето ви, както и да рефлектира върху партньора ви. споделете притесненията си с вашия лекар, ако е необходимо се обърнете и към терапевт.

С правилния подход и лечение можете да се възстановите от следродилното безпокойство бързо и лесно, за да се отдадете на малкото си бебе. Важно е обаче да предприемете действия бързо и навременно.Добави коментар