Какво може да се случи в кожата ви по време на бременност

128
Какво може да се случи в кожата ви по време на бременност

Някои медикаменти дори могат да навредят на бебето

Бременността е странно нещо. Започват да ни случват какви ли не необичайни неща – от замаяност, през постоянното усещане, че ни се пишка, до умора. Много често в този период кожата на жената се променя под влияние на хормоните. При някои бъдещи майки тя е по – гладка и сияеща, докато при други става суха, сива и на петна. Ако сте сред вторите обаче, внимавайте с медикаментите, които приемате или с които се мажете, за да не навредите на бъдещото си дете.

Вижте кои са най-честите кожни проблеми по време на бременност и какво да правите.

Акне

Прогестеронът, хормон, който тялото произвежда по време на бременност, може да омазни кожата. В резултат на това е напълно естествено да имате пъпки по лицето, колкото и да се стараете да го поддържате чисто. Ако се налагат по – сериозни мерки, използвайте локален антибиотик, за да намалите възпалението и да лекувате бактериите, които допринасят за инфекцията.

Избягвайте ретиноиди, бензоил пероксид и салицилова киселина, които може да причиняват вреда на вашето неродено бебе.


Хроничен сърбеж

Ако усещате постоянен сърбеж, той може да бъде причинен от редица неща - възпаление, разтягане или просто обикновена сухота на кожата. Ако има пъпки, това може да бъде екзема, предизвикана от бременността. Най-безопасното лечение е да потърсите продукт, който има за активна съставка серамиди.

Мелазма

Ако забележите тъмни петна по лицето си, не се тревожете. Това е мелазма, хиперпигментация на кожата и тя е доста често срещана при бременност, особено при жени с по-тъмен тен. Ще я забележите по бузите, челото или брадичката, но обикновено отминава няколко месеца след раждането.

Мелазма може да бъде причинена от редица неща (например противозачатъчни хапчета), но ако се появи по време на бременност, вероятно е от хормона прогестерон. За да не влошите пигментацията, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем възможно най-често.

Паякови ангиоми

Забелязали ли сте вени, които са като паякообразни следи по лицето? Хормоните са отново причина за това. За щастие, те изчезват сами след раждането и не изискват никакви лекарства. Ако обаче външният им вид ви притеснява или ако причиняват болка в редки случаи, най-добре е да се премахне лазерно лечение, след като родите.Добави коментар