Какво е правилното количество храна за вашата фигура?

215
Какво е правилното количество храна за вашата фигура?

Ключът е в това не какво има в чинията ви, а какво е количеството му

Вие спазвате правилата: ядете полезни храни, пропускате вредните и калорични боклуци. Въпреки това талията ви си остава със същите размери. Може би ключът е в това не какво има в чинията ви, а какво е количеството му.

Когато става въпрос за размера на порциите, изглежда, че сме изгубили всякакво чувство за мярка.

"Повечето хора не знаят каква е подходящата пропорция храна за тях“, казва Сиан Портър, консултант диетолог и говорител на Британската диетична асоциация. "Но дори и здравословната храна съдържа калории. Можете да направите наистина здравословен избор и все още да ядете прекалено много," допълва той.

Въпреки че повечето са наясно, че трябва да поемаме по пет порции от 80 гр плодове и зеленчуци на ден, никой не ни дава официални насоки колко голямо количество храна трябва да изядем на вечеря, например.

Според проучване на British Heart Foundation на тема как порциите храна са се променили през последните 20 години, ястията на масата ни, като например лазанята, са увеличили количеството си с 50%. "Чиниите и чашите за вино продължават да стават все по-големи и по-големи", добавя Сиан Портър.

Изследванията показват многократно, че не сме особено добри в изчисляването на това какво количество храна ни е необходимо на всяко хранене. И това не е изцяло по наша вина. Диетолозите казват, че на седмица трябва да приемаме по две порции мазна риба, но не уточняват колко големи трябва да са те.

Полезно е да се яде "изобилие" от зеленчуци, но може ли някой да каже как изглеждат 80 гр броколи, 80 грама спанак или 80 грама боровинки, каквато е препоръката за грамажана петте дневни порции?

Отговорът на този въпрос е на една ръка разстояние – буквално. Вижте как определя размера на правилните порции храна диетологът Сиан Портър пред Daily Mail, използвайки единствено ръката си.

"Очевидно предимство на това да използвате ръцете си при определянето на порциите е, че винаги ги носите с вас“, казва Портър. Той посочва, че те са и пропорционални. Ръката на дете не е толкова голяма, колкото ръката на възрастен мъж.

Когато ядете месо, трябва количеството му да е с размерите на дланта ви, но без пръстите. Това е около 100 гр, ако приемем, че пържолата е с дебелината на тесте карти.

Количеството за седмицата обаче не бива да превишава 500 гр червено месо.

Порция от риба, която не е мазна, трябва да бъде с размерите на дланта ви, включително и пръстите. Това е около 150 гр, 100 калории.

При спанака се нуждаете от истинско изобилие - буквално цяла торба, за да изпълните нормата си от 80 гр зеленчуци на хранене. Това се отнася за всички зеленолистни зеленчуци. 

80 гр горски плодове са толкова, колкото могат да се поберат в шепите ви.

За да определите една от петте си дневни порции зеленчуци, например броколи, трябва да използвате размерите на юмрука си.

Невареният ориз трябва да бъде с размерите на юмрук, същото се отнася и за макароните.

Въглехидратите трябва да съставляват само една четвърт от вашата чиния, друга четвърт трябва да бъде заета от протеините, а останалото от зеленчуци, съветва Портър.

Правилото при ядките и семената е да изядете това, което можете да поберете в шепата си, защото въпреки че са много полезни, те са и много калорични.

Вижте още: Диетата на 10 известни спортисти

Подобно на месото, една порция мазна риба, като сьомга, скумрия или сардина, трябва да бъде с размера на дланта ви. Това ще бъде приблизително 100 гр, които ще ви осигурят около 200 калории.

Всяка мазнина - масло, олио или зехтин, която поглъщате, трябва да бъде не повече от една чаена лъжичка, или с размера на края на палеца ви, при това не повече от две или три порции на ден.

Парче шоколад с размера на показалеца ви, което е около 100 калории или около 20 гр, е подходящият десерт. 

За любителите на сиренето – неговата порция трябва да бъде около 30 гр, или с дължината на двата ви палеца. Това са около 125 калории, които ви дават една трета от препоръчителния дневен прием на калций.

И сега – голямото разочарование. Порцията торта, която можете да си позволите, трябва да бъде с дължината и ширината на два от пръстите ви.

Това прави по около 185 калории лакомство на ден.Добави коментар