Какво да ядем за здрава, силна и красива коса

246
Какво да ядем за здрава, силна и красива коса

Косопадът засяга както мъжете, така и жените

Косопадът засяга както мъжете, така и жените. Вярно е, че генетиката играе голяма роля, но има и други фактори, като хормонален дисбаланс, понижена функция на щитовидната жлеза, хранителни дефицити и т.н. А има и много храни, които предлагат витамини и минерали, които поддържат здрава коса.

Ето малко важна информация за храните, полезните съставки и растежа на косата, събрани от foodpanda:

1. Получаване на достатъчно есенциални мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са специфични мазнини, които са от решаващо значение за правилното функциониране на тялото. Консумирайте повече орехи, ленено семе, риба и авокадо.

2. Увеличаване на производството на колаген

Колагенът обгражда косъма. Най-добрият начин за стимулиране на производството на колаген не е чрез скъпа медицинска процедура, а чрез набавяне на повече витамин С, например като ядете цитрусови плодове, ягоди и червени чушки.

3. Яжте храни, богати желязо

Желязото също е от съществено значение за растежа на косата и може да се намери в зеленолистни зеленчуци, праз, кашу, сушени плодове, смокини и горски плодове. За да помогне на организма да абсорбира желязото, ще трябва да си набавяте достатъчно витамин C.

Вижте още: Така косата ще расте два пъти по-бързо

4. Дайте на косата си цинк

Хранителни източници на силициев диоксид са краставицата, мангото, зелените листа, фасулът, целината, аспержите. Силициев диоксид също се намира в билката хвощ. Сред храните с високо съдържание на цинк са тиквените семки, пресните стриди, бразилските орехи, яйцата и орехите.

5. Следете състоянието на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът може да доведе до изтъняване на косата. Добавете морски зеленчуци като водорасли, нори, дулсе, уакаме, които са богати на йод и балансират. Избягвайте чешмяна вода за пиене, тъй като тя обикновено съдържа флуор и хлор.

Ноктите, косата и състоянието на кожата могат да покажат много за състоянието на вашето здраве. Точно заради това им обръщайте внимание и си набавяйте необходимите витамини и минерали, за да сте здрави и красиви.Добави коментар