Как да укротим свекърва

1321
Как да укротим свекърва

Там, където свекърва и снаха са живели под един покрив, са се раждали повече мъртви деца

Ана и Стефан са семейство от 5 г. Връзката им е преживяла не една и две кризи, но най-тежката се разгаря миналото лято. Когато се връщат от двуседмична почивка, заварват апартамента си ...ремонтиран! Кухнята е преместена в трапезарията, трапезарията в хола, холът в спалнята, а спалнята - в работната стая на Ана. Тя е уебдизайнер и работи върху проекти и от дома. Компютърът и техниката й са сврени в ъгъла, а папките и скицниците й са нахвърляни в кашони.

Това не е всичко. Пердетата са сменени, дрехите от гардероба са на други места, дни наред не могат да намерят чиниите... А на всичкото отгоре на масата в хола има торба със стари дрешки и бележка, че на нея вече не й стават и Ана може да ги носи. Свекървата!

Ана е бясна. Иска мъжът й да се обади веднага на майка си и да вдигне скандал. Стефан се колебае. Предпочита да не се бърка в сложните отношения между двете. Той е едно дете и е смисълът в живота на майка си. Това, от една страна, често го дразни, но от друга, е свикнал да бъде глезен и обгрижван, пише днес вестник "24 часа".

Опитва се да угажда и на двете жени в живота си и разчита на добродушието на Ана, молейки я да проявява разбиране. Този път обаче тя няма да му помогне. Налага се да вземе решение. Докато обмисля нервно какво да прави, Ана опакова един куфар. Едва в тази ситуация Стефан е принуден да направи най-сетне избор, взима телефона и говори кратко, но напълно категорично с майка си. Не желае това да се повтаря. Настоява тя да се извини на Ана за това, че е пипала нещата й. В бъдеще може да ги посещава, само ако се обади.

В следващите месеци майка му мълчи обидено. Контактът е прекъснат. Това е най-щастливият период в живота на Ана. Връзката процъфтява, а Стефан най-сетне е избавен от необходимостта да балансира между две силни жени. Свекървата се появява в живота им отново едва когато разбира, че Ана е бременна.

Случката в семейството на Ана и Стефан е класика. За беда повечето съпрузи не събират куража да защитят жена си и често снахите буквално изнемогват под истински мобинг от страна на свекървата. Отношенията между майката на мъжа и жена му винаги са били сложни.Образът на злата свекърва е непроменен от векове и е такъв в повечето култури на планетата. За ужасните проблеми, които е имало между двете жени в къщата, свидетелстват и хиляди църковни и фермерски книги от XVIII век, изследвани от германския философ професор Екхарт Фоланд. Изчел е записките за историите на стотици семейства и е установил - там, където свекърва и снаха са живели под един покрив, са се раждали повече мъртви деца. Защо това е така?

"Ако след дългата зима трябва да пратите някого да пасе добитъка по още мокрите и студени ливади, ще пратите по-скоро бременната си снаха, а не бременната си дъщеря", обяснява професорът. Дори и при живородените деца обаче се наблюдава доста по-висока смъртност, ако те са поверени на грижите на свекървата. Тя или не ги гледа достатъчно добре, или снахата се притеснява да иска нужната й помощ.

Днес свекървите са доста по-сдържани при поделянето на грижите за децата. Според професора това също има доста нелицеприятен мотив: просто в модерните времена свекървите никога не могат да бъдат сигурни, че внучето е от техния син.

Психоложката Андреа Келерман също се занимава с отношенията свекърва-снаха. В докторската си работа тя описва за първи път 4 типа свекърва. Профилите им е съставила след разговор с 34 снахи, чиито наблюдения, преживявания и изводи са били потвърдени от още 400 жени. Резюмето на работата й обаче все пак представлява една малка реабилитация на свекървите: "Свекървата е по-добра от лошата си слава. Потенциал за конфликт обаче съществува."

Първият тип свекърви са така наречените "златни маминки". Те са мили, внимателни, деликатни, грижовни и снахите им ги описват дори като прекрасни приятелки.

Тип 2 са техният антипод - те изпълняват всички негативни клишета за една свекърва. Зли са, месят се в семейството на сина си, критикуват домакинството на снаха си, интригантстват. "Ако попаднете на такава, изход няма. Единствената тактика е да я държите максимално далече."

Има и два типа свекърви, които са смесица от добрата и лошата, без да бъдат екстремни. Третият тип е изнервящата, но полезна свекърва. "Тя държи семейството на сина си под око, винаги когато има нужда, помага, но и се меси. Мъжът си затваря очите и при конфликти се крие или по-скоро заема страната на майка си", установила психоложката. Съпругата, която често има нужда от помощ особено ако децата са малки, а тя трябва да работи, се чувства изоставена и неразбрана. В такава ситуация е добре жената да изясни позицията си пред мъжа и да го накара съвсем ясно да заеме страната на новото си семейство.

Четвъртият тип е свекървата, която не проявява никакъв интерес. "В тези семейства почти няма конфликт свекърва-снаха, но има много хладина. Снахите са разочаровани и се чувстват отблъснати и необичани. Мъчно им е, че децата им нямат истинска добра баба", обяснява Келерман.

При проучванията си психоложката стигнала и до изненадващ извод - въпреки всички трудности малко над половината снахи и свекърви се справят доста майсторски с конфликтите и пазят семейния мир. Най-труден семейният живот става, когато се родят внуците. Това потвърждава и Ана, която изведнъж загубила силната позиция, спечелена в последната си битка, оказвайки се зависима от помощта на свекърва си.

Най-голям потенциал за конфликти има, когато свекървата става баба за първи път. Тя е жената с опит в гледане на деца, а снаха й няма представа как да се справя. Затова и често именно в първите 2-3 години след раждането на детето отношенията между свекърви и снахи се влошават най-много. С течение на времето обаче младите жени печелят самочувствие и на майки и лека-полека се отърсват от подчинената си роля.

За да стане този процес по-бърз, а и още в самото начало след запознанството, снахата трябва да е наясно с някои неща. Тя не бива да очаква, че свекърва й ще се влюби в нея от пръв поглед. Не бива да търси приятелството й. И трябва да запазва дистанция. Така нито ще се превърне в мишена, нито в средство за манипулация на сина съпруг. Колкото по-малко очаква от майката на мъжа си, толкова по-благодарна и приятно изненадана ще е, когато тя й помага. А искрената радост и благодарност се ценят високо и стоплят сърцето и на най-коравата свекърва.Коментари

Коментар: 3
благодарна

Искам снахата да ми направи ремонта ,докато съм на почивка,пък нека да ми е разместено всичко.Даже ще съм благодарна.Има ли такива снахи?

Коментар: 2
Искам такава свекърва

Отивам на почивка за две седмици!Някой желаещ има ли, да ми направи ремонт?

Коментар: 1
Искам такава свекърва

Отивам на почивка за две седмици!Някой желаещ има ли, да ми направи ремонт?


  • 1

Добави коментар