Как да се възстановите след цезаровото сечение

3331
Как да се възстановите след цезаровото сечение

Експертни съвети

Процентът на бебетата, родени с цезарово сечение се увеличава все повече и тази тенденция не показва признаци на забавяне. Факт е обаче, че дори да е по – леко за майката, този тип раждане изисква повече време за възстановяване.

Ето четири съвета, които да ви помогнат да се възстановите след цезарово сечение.

1.Планирайте да станете и да започнете да се движите. Това е добре да стане в рамките на 24 часа от операцията, защото движението намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и помага на храносмилателната система да започне отново да функционира. Започнете с кратки движения с помощта на сестрата, защото може да получите замайване. Постепенно увеличавайте движенията и продължителността.

Един ден след операцията може да се изкъпете. Това помага да се намали риска от инфекция. Не търкайте шева, а при подсушаване само потупайте леко. Имайте предвид, че ще усещате болка, опъване, но се движете, защото така ще се възстановите най-бързо. 

2. Очаквайте неочаквана болка. Повечето жени не осъзнават, че ще имат болка след цезаровото сечение, но в края на краищата това е голяма операция! Много от тях са изненадани от чревните спазми, газове, което се дължи на вкарания в корема въздух по време на операцията.

В случая ще помогнат таблетки за елминиране на газовете, както и раздвижването на краката и ставане.

48 часа преди операцията приемайте храни като кисело мляко, макарони и сухари, които са по – леки за стомаха и ще ви помогнат за възстановяването на стомашно – чревния баланс.

3. Подгответе се за прибирането у дома. Не шофирайте поне една седмица след раждането, ограничавайте качването по стълбите и избягвайте тежката домакинска работа. Поне две седмици след раждането не вдигайте тежко, за да може разрезът да се затвори добре. Бъдете внимателни и за инфекции и следете общото си състояние. Ако имате някои от следните оплаквания незабавно се обадете на Вашия лекар:

Температура над 38 градуса

Силно вагинално кървене

Болка в мястото на операцията, която се влошава

Кръв или друга течност от раната

Зачервяване около разреза

4. Радвайте се  на раждането на вашето бебе. За жените, които са планирали да родят естествено, но се е наложила операция, появата на бебето по този начин се приема за разочарование. Много от тях се чувстват емоционално опустошени и се считат за неуспешни майки. Не се оставяйте на тези мисли, а прегърнете бебето и бъдете щастливи и благодарни, че всичко с него е наред. Ако все пак не може да преодолеете депресията, обърнете се към специалист. Добави коментар