Как да се грижим за орхидеите

2619
Как да се грижим за орхидеите

Съвети и препоръки

Как да се грижим за орхидея? Мнозина си задават този въпрос в последно време. Поклонниците на удивителното цвете силно се вълнуват от красивата му визия. Някои вярват, че орхидеите са карпизни. Не, това не е така. Просто трябва да се научите да се грижите за тях.

Знаете ли, че с това цвете са свързани много легенди? Дори и днес някои вярват в тях. Например, че в тропиците съществуват хищни орхидеи, които са способни да изядат не просто животно, но и човек. Да, съществуват орхидеи, които се хранят с малки паяци. Надали обаче ще изядат човек!

Фактори за правилното отглеждане на орхидеи

На първо място е местоположението. Препоръчваме да отглеждате орхидея в специален аквариум или до прозореца на слънце. Влажният топъл въздух благоприятства по-дългия красив вид на цветето.

Трябва да знаете, че продължителното понижаване на среднодневната температура до +15-16 градуса може да провокира несвоевременно цъфтене. Тогава е желателно да изрежете цвета.

Засадете орхидеята в глинена или пластмасова саксия. Задължително е да има дупки по дъното на съда, а също така и по стените.

Поливане

Желателно е да поливате орхидеята с дестилирана или кипнала вода и да се пръска с дестилирана или чиста дъждовна вода. Твърдата вода уврежда листата. Образува се налеп. Торете орхидеите едновременно с поливането.

Осветление

Орхидеите отлично се развиват под луминисцентна светлина. Трябва да се намират на разстояние 30 см от лампите и то в продължение на 11-12 часа. Оптималната светлина се определя с опита. Ако листата се извисяват нагоре или отпуснати, то светлината е твърде много.

Аквариум с орхидеи може да държите на неосветено от слънцето място, но задължително трябва да е на топло.Влажност на въздуха

Орхидеите искат по-висока влажност на въздуха. В помещения с централно отопление през зимата или горещо лято, дори 2-3 пръскания няма да са от полза. Периодично пръскайте орхидеите от хигиенични съображения.

Тези растения не се пръскат, ако се намират на слънце. Избягвайте попадането на вода по цветовете.

Препоръчително е да пръскате орхидеите сутрин или след обед. Вечерно време тази процедура е позволена, ако сакцията с цветето не стои на балкон или веранда.Добави коментар