Как да оцелеем с новороденото

492
Как да оцелеем с новороденото

Първите няколко месеца могат да бъдат много по-лесни ако следвате няколко експертни съвети

Планът за раждане вече е осъществен, но имате ли план и готовност да се справите с новроденото? Бебето не идва с ръководство за гледане и няма как да търсите всичко в Google. Все пак има няколко основни съвета, които ако следвате ще се радвате на по – леки и лесни първо месеци заедно.

Разберете какво е нормално

Не сте сигурни откъде да започнете? Не се притеснявайте. Напълно нормално е да се чувствате така, сякаш не знаете какво да правите. Освен това идват и фактори като недоспиване и стрес. Първото, което трябва да направите е да не мислите, че сте лоша майка и да спрете да се сравнявате с други майки, съветват психолози.

Чувствате се потиснати

Ако няколко дни след раждане ви обземе чувство на безпокойство и раздразнителност, не се притеснявайте, това е нормално и се дължи на хормоните. Говорете с партньора си и му обяснете, че имате нужда от неговата подкрепа. Ако това усещане обаче не премине до няколко седмици, се обърнете за помощ към специалист.

 

Приемете тялото си

Може би сте си представяли, че напускате  болницата в дънките преди да забременеете. Истината обаче, че тялото на ви ще му трябва време, за да се адаптира. Съсредоточете се върху позитивите от майчинството и върху това да отгледате здраво, щастливо бебе. Бъдете благодарни на това, което тялото ви е създало, а не го обвинявайте за това, как изглежда сега. Когато емоциите отминат се погрижете за влизането му във форма.

 

Взаимоотношенията ще се променят

Нормално е и взаимоотношенията с партньора ви да се променят след най-променящото живота на човек събитие. Ако нещо ви мъчи, говорете с партньора си, споделяйте с него, адаптирайте се заедно към нови начин  на живот.

Какво да очаквате от бебето

Спането – малкото вероятно ще спи около 16 на всеки 24 часа, като периодите на сън и будно състояние ще се разпределят в различните части на денонощието.

Хранене - независимо дали кърмите или не, обикновено бебето ще иска да яде на всеки три часа. Все пак всяко дете е индивидуално, затова разберете кога иска.

Смяна на пелените – понякога може да се наложи да сменят до 8-10 пелени на ден, в зависимост от това колко е яло. Това не трябва да ви притеснява, бебетата са различни и запомнете, че няма две еднакви. Добави коментар