Кафе, но от нахут

65
Кафе, но от нахут

Кафето от нахут, приготвено чрез смилане на този продукт, привлича голямо внимание със своя аромат век след създаването си в град Бига в северозападната турска провинция Чанаккале

Кафето от нахут, приготвено чрез смилане на този продукт, привлича голямо внимание със своя аромат век след създаването си в град Бига в северозападната турска провинция Чанаккале.

Необичайната напитка навърши 100 години от създаването си в разгара на Първата световна война, когато вносът на кафе в Турция е в застой, разказва „Хюриет“. Век след кървавата война, този аромат се поддържа жив в заведенията в селските райони около Бига.

„Датата на създаване на кафето е 1915 г., когато то не можеше да бъде внасяно. Нашите баби и дядовци започнали да пекат нахута за кафе и да го пият, за да не се лишават от това удоволствие“, разказва собственик на малко кафене, в което се предлага ароматната напитка. „Ние пренесохме традицията до днес“, добавя той.

Чаша кафе с нахут, направено в кафенето, се продава за 2.5 турски лири (0.35 долара), а пакет от половин килограм е 10 лири (1.40 долара), посочва БГНЕС.

Това кафе не съдържа нито грам кофеин, а на вкус доста се доближава до оригиналната напитка. Освен вкусен, нахутът е и доста полезен за нашето здраве. В него се съдържат много витамини, както и различни полезни микро- и макроелементи. 

Добави коментар