Историята на високите токчета

1406
Историята на високите токчета

През 60-те години феминистките критикували идеята жените да носят неудобни обувки, само и само за да изглеждат секси

„Ама тя как може да ходи с тези обувки?“ Сигурно поне веднъж ви се е случвало да си кажете тези думи. Всъщност, много модели в списанията се облягат на стена за фотосесиите си, защото действително не могат да се справят с високите обувки, които носят.

Обувките на ток са символ на елегантност и женственост. От кога жените носят такива?

В древността
В древни времена низшите класи ходели боси. Първите обувки за повечето цивилизациите са били кожените сандали. Има рисунки на жени, носещи примитивни обувки с повдигната платформа, датиращи от от преди 3500 години. Те най-вероятно са се обували за церемонии. Гърците и римляните са носели обувки с по-висока платформа като индикатор на по-висок социален статут и важност.

ЧопиниПрез 1400-те години в Турция се появили нещо като обувки на висок ток, наречени чопини. Чопините били с дърво или корк на петата и били толкова високи, че слугите трябвало да помагат на жената да ходи. Във Венеция тези обувки се превърнали в статус символ. През 1600-те години имало много обувки на платформа.

ТокчетаПървата, която въвела модата на обувките на висок ток, била Катерина Медичи. Тя била ниска и не толкова хубава, колкото любовницата на годеника си, затова носела обувки на висок ток за компенсация.

Около 1580 година обувките на висок ток вече били символ на богатство. Пуританите и Френската революция за малко потушили модата, но тя отново се появила през 1860 г. Изобретяването на шевната машина довело до революция в модата по онова време. Обувките вече достигали до височина 15 сантиметра.

Днешните обувкиПървата фабрика за обувки в САЩ отворила врати през 1888 г. и имала за цел да имитира френската мода. Високите токове станали много популярни в края на 19-ти век. В началото на 20-ти век много жени започнали да предпочитат ниски и удобни обувки, но през 20-те години на миналия век полите станали по-къси и високата обувка станала задължителна за подчертаване на елегантния крак.
По време на Голямата депресия обувките станали малко по-ниски.През 60-те години феминистките критикували идеята жените да носят неудобни обувки, само и само за да изглеждат секси. Така обувките станали по-ниски, токовете по-дебели и в крайна сметка се появила модата на платформата.

През 80-те години за жените отново станало по-важно обувките да са секси. Токовете станали по-високи през 90-те години. Днес жените имат по-голям избор от всякога. Коментари

Коментар: 1
diouiii

iskam tokove


  • 1

Добави коментар