Интересни факти за солариума

237
Интересни факти за солариума

Пристрастяването към него се нарича тенорексия

Любителите на изкуствения тен много добре познават солариумите. Но има няколко интересни факта за тях, които е възможно и те да не знаят.

Колариумът, всъщност, е солариум, в който, освен соларни, има и колагенови лампи. Те светят с розова светлина и стимулират произвеждането на колаген в кожата.

Солариумът е противопоказен при бременност, защото през този период в женското тяло се хормон, който съдейства за образуването на пигментни петна. Затова то е особено чувствително на слънчевата светлина.

Солариумът е познат още от древността. В миналото така са се наричали римските слънчеви бани, където се е практикувала хелиотерапия - лечение със слънчеви лъчи.Жените, които посещават солариум, е най-добре да го правят сутрин, защото през останалото време от деня рискът от рак на кожата е по-висок. Това е така заради факта, че ДНК молекулите в човешкото тяло имат висок процент на възстановяване сутрин.

В американския щат Калифорния е забранено на лица под 18 години да ползват солариум.

Оказва се, че солариумът активира същите области на мозъка, както при зависимите към наркотици и алкохол. Затова голяма част от посещаващите кабините за изкуствен тен не могат да се откажат от тях, въпреки сериозните предупреждения за вредата от прекаляването с тях.

В Германия анкета показва, че повече от 4 милиона млади хора редовно посещават солариуми. Наскоро Световната здравна организация предупреди младите да не ходят на солариум, защото рискуват да развият рак на кожата.

Честото посещение на солариумни процедури води до увеличаване на косопада. Косъмът става сух и крехък и дори се променя цветът на косата. Брюнетките могат да станат блондинки, а блондинките дори да побелеят.

Сред предимствата на солариума са пестенето на време и повишаването на нивото на защита на кожата при излагане на естествените слънчеви лъчи. Освен това соларната радиация лекува остеопороза, акне и невродермит, депресия, мускулни болки и намалява кръвното налягане.

Пристрастяването към солариума се нарича тенорексия. Съвсем скоро майка в щата Ню Джърси, пристрастена към изкуствения тен, се изправи пред съда по обвинения, че е водила на солариум и 6-годишната си дъщеря.

Очаквайте "за" и "против" солариумаДобави коментар