Имаме езиков протеин в мозъка

95
Имаме езиков протеин в мозъка

Затова жените говорят повече от мъжете

Известно е, че жените са по-бъбривият от двата пола. Отговор на въпроса "Защо?" дават учени от САЩ – в женския мозък има по-високи нива на "езиков протеин". Протеинът, наречен Foxp2 играе важна роля в развитието на речта, обясняват авторите на проучването от университета на Мериленд.

Изследването обяснява защо представителките на нежния пол произнасят средно 20 000 думи на ден – с 13 000 повече от средностатистически мъж. За целите на проучването американските специалисти са направили експерименти с плъхове бебета, при които половите различия в нивата на протеина Foxp2 са обратни – те са по-високи при младите мъжки екземпляри. Отделени от майките си, косматите момченца вдигат повече шум и родителките им ги откриват по-бързо.

Когато за целите на проучването специалистите обърнали количеството на мозъчния протеин, повишавайки нивата му при женските бебета, майките променили поведението си, съобщи bTV.

"На пръв поглед някой може да остане с впечатление, резултатите от изследването на са обобщаващи и приложими за хората. Високи нива на протеина Foxp2 обаче се откриват при по-общителния от двата пола при всички видове", казва Черил Сиск от изследователския екип.Добави коментар