Хората с червени коси имат генетични предимства

96
Хората с червени коси имат генетични предимства

Нови проучвания показват, че хората с червена коса имат генетични ползи

Нови проучвания показват, че хората с червена коса имат генетични ползи. А фактът, че са по-закалени, изглежда, всъщност не е мит, а истина. Естествено червените тонове на косата са резултат от мутация в гена MC1R. Поради него в организма се произвежда активно червеникав тип меланин. Но тази мутация засяга не само цвета на косата. Шведският вестник „Illustrerad Vetenskap” публикува нови изследвания, които помагат да се разбере разликата между хората с огнени коси и останалите.

Например, червенокосите понасят по-добре пикантните храни. Но те са и по-чувствителни на болка. Вярно е, че не всичко е толкова просто: учени от университета в Олборг (Дания) предоставиха доказателства, че това твърдение се отнася само за определени видове болка. Рижите наистина понасят зъбобола или болка, причинена от студа по-тежко от останалите хора. Но за сметка на това понасят по-леко страдания, свързани с изгаряния. Но почти никой не се съмнява, че хората с червен нюанс на косата се нуждаят от голяма доза анестезия – близо с 20-30 процента повече от другите.

Оказва се, че често срещаният израз “червенокоса тигрица” не е без основание. Горещият характер на такива хора също може да се обясни научно. Мутацията на гена води до повишено производство на адреналин, което очевидно на моменти затруднява общуването с такива хора. Но тук има един добър аспект: нивото на този хормон им помага бързо да се адаптират към екстремни ситуации.

И вероятно най-положителната новина за червенокосите е предположението, че мутацията MC1R показва по-висока интелигентност. В британско-американско проучване учените стигнаха до извода, че вероятността червенокосите да станат шефове на успешни фирми е четири пъти по-голяма от другите граждани в една и съща група от населението, посочва БГНЕС.

Да се родиш риж не е лесно. На планетата има средно само два процента естествено червенокоси хора. Има обаче региони, в които червенокосите са по-често срещани. Например в Шотландия такива са 13%, а в Ирландия – 10% от населението. Между другото, този цвят на косата е често срещан сред евреите Ешкенази. Учените все още не знаят защо генът MC1R е мутирал в тази субетническа група евреи.

Добави коментар