Хиляди без майчински?

32
Хиляди без майчински?

Още два дни остават за подаването на специални декларации

Хората, които се самоосигуряват, няма да получат майчинство и болничен, ако до края на месеца не подадат декларация за целта при данъчните. Българите, които сами се осигуряват, са около 300 хиляди. Те могат да избират за какво да плащат вноски и за какво не.

Ако през тази година искат да се осигуряват за майчинство и болест, имат още 2 дни, в които да уведомят приходната агенция за това - като попълнят специална делкларация. Ако не го направят, няма да получат нито лев обезщетение в случай, че се разболеят или станат родители.

Данните на НОИ показват, че миналата година близо половината от самоосигуряващите не са плащали вноска във фонд "Общо заболяване и майчинство", съобщи bTV. „По този начин те загубват в бъдеще евентуалната възможност да получават обезщетение", предупреди говорителят на НАП Росен Бъчваров.Малко над 162 хиляди души са си плащали вноските. От тях всеки четвърти реално се е възползвал от правото на болничен и майчинство. Най-вероятно тенденцията ще се запази и тази година. Размерът на вноската остава 3.5 процента от дохода.

Вида вноска, която ще плащат самоосигуряващите се, се избира до края на януари. И важи за цялата година, през която промени не могат да се правят.

В помощ на хората, които сами се осигуряват, приходната агенция ще разпространи специални брошури. Те ще информират в какви срокове се декларират и плащат вноските и как се определя осигурителният доход. Тази година осигуровките ще се плащат на база дохода от 2010 г.Коментари

Коментар: 2
Борислава

Здравейте, Борислава! Със сигурност за раждане не се налага да плащате. Като млад човек под 18 години вие сте здравноосигурена от държавата. За съжаление, ние не сме компетентни да дадем отговор на вашите въпроси за майчинството. Бихме ви препоръчали да се обърнете към НОИ, където най-вероятно случай като вашия не е прецедент. Надяваме се да получите нужната помощ. Лека бременност и безпроблемно раждане!

Коментар: 1

Zdraveite az sam Borislava i imam nqkolko vaprosi na koito nikoi ne mi dava otgovor.Az sam uchenichka v 12 klas i sam bremenna v 7 mesec vaprosi te mi sa:Trqbva li da plashtam za rajdane i trqbva li da podavam nqkakvi dokumenti za maichinstvo? Ako nqkoi mi otgovori shte sam mnogo blagodarna :)


  • 1

Добави коментар