„Грозната“ страна на спонтанния аборт, за която не говорим

263
„Грозната“ страна на спонтанния аборт, за която не говорим

По света около 20% от известните случаи на бременност завършват със спонтанен аборт

По света около 20% от известните случаи на бременност завършват със спонтанен аборт - тоест загуба на бременност преди 20-тата седмица. Най – вероятно всеки около нас има познат, който е претърпял това. Но зад загубата винаги стои друга част от разговора, „грозната“ страна на спонтанния аборт - специфичните и физически аспекти на това, което се случва с тялото на жената. Какво се случва с плода? Как изглежда? Колко кърви? Загубата не е само емоционално събитие, това също е физически процес, но рядко признаваме този факт.

Експертите по психично здраве, които се занимават с тези проблеми, казват, че жените се нуждаят от човек или група, с които да споделят за физическите аспекти на случилото се. Изследванията показват, че въздействието от загубата на бременност е по-дълготрайно, отколкото обикновено се признава, много жени показват симптоми на пост-травматично стресово разстройство девет месеца след това, при някои дори има симптоми на тревожност и депресия.

Ранната загуба на бременността може да варира силно по отношение на физическите симптоми. За голяма част от тях това е изключително силна травма, която се изразява дори в срам от тялото.

На обществено ниво, говоренето за опита от спонтанен аборт може да помогне на една жена да го преодолее по – лесно, но все пак трябва да се действа умерено, защото може да причини стрес при други жени.

Според експерти всеки един споделен опит е полезен за много от претърпелите загуба, но темата трябва да се поднесе много леко и деликатно и не трябва да бягаме от нея. За много жени това е начин да преодолеят травмата по – леко и да продължат напред.Добави коментар