Грешките на майката на първолака

350
Грешките на майката на първолака

Как да действаме през първата учебна година на детето

15 септември наближава. Детето ви тръгва на училище. Промяната е голяма както за него, така и за вас. Освен необходимите принадлежности за учебния процес, трябва да се подготвят още толкова много неща. Например, самото дете трябва да бъде направлявано и съветвано ежедневно как да се справи в новата ситуация. Необходими са разговори и разбиране от страна на родителите. Иска ни се обаче да отделим няколко реда и за подготовката на родителите, в частност майките – тъй като те най-често поемат задачата да помагат на учениците у дома. Какви грешки правят родителите на първолаците?

Сред най-разпространените грешки е пренебрегването на проблемите в училище. Детето е възможно да е подготвено предварително и да владее материала за първи клас още сега, но да изпитва проблеми от друг аспект – например, да не е психологически подготвено. Детето може да не знае как да попита дали може да отиде до тоалетната, може да не съумее да се справи с признанието, че е забравил да си вземе екипа за часа по физкултура, може да не умее да изразява добре познанията.

Правилата в училище тепърва ще се разясняват на малкото дете. Именно поради това са му необходими поне два месеца адаптация и разбиране от ваша страна. Съветваме ви ежедневно да говорите с първолака за протичането на учебния ден, разказвайте му истории от своето детство, дайте му да разбере, че случващото се с него е нормално и т.н.

Друга основна грешка е да решите, че трябва да вършите задачите на детето самите вие. Трябва да си подреди чантата? Трябва да се облече? Трябва да си напише домашните? Прекомерната помощ на майката в изпълнението на тези отговорности не помага за изграждането на самостоятелно дете. Точно обратното. С времето то ще престане да проявява желание към каквата и да било дейност, защото знае, че мама ще дойде да му услужи.Трета грешка – акцентиране върху оценките. Всички родители искат да имат умни деца, които получават шестици. Успешността в живота обаче не се измерва с цифри в бележка, нали така? Съветваме ви да да общувате с детето си по въпроси, които ще изградят представата му за важните неща от живота. Да го питате само за оценки е повърхностно.

Пускат родителите на матурите

Не претоварвайте детето с извънкласни дейности. Това е четвъртата най-срещана грешка. Дейностите, които развиват способностите на детето, са прекрасни, но първолакът има нужда и от почивка. Оставяйте му поне един свободен ден без занимание.Добави коментар