Франция предлага безплатна контрацепция на жените до 25 години

200
Франция предлага безплатна контрацепция на жените до 25 години

Всички методи за контрацепция вече са безплатни за момичета до 18-годишна възраст, а сега ще бъдат обхванати и жени до 25-годишна възраст

От следващата година Франция ще предлага безплатни противозачатъчни мерки на всички жени на възраст до 25 години, съобщи министърът на здравеопазването. Нововъведението ще включва и безплатни посещения при лекар във връзка с контрацепция и влиза в сила от 1 януари, каза министър Оливие Веран по телевизия "Франс 2".

Всички методи за контрацепция вече са безплатни за момичета до 18-годишна възраст, а сега ще бъдат обхванати и жени до 25-годишна възраст. Във Франция абортите са безплатни. Веран посочи, че младите жени сега използват по-малко противозачатъчни таблетки отколкото преди и главната причина е финансова.

Неприемливо е жените да не могат да се предпазват, да не могат да използват контрацепция, ако направят такъв избор, защото би им било много скъпо, подчерта министърът. "Мярката ще струва на правителството около 21 милиона евро годишно", уточни Веран, цитиран от БТА.

Няколко други европейски държави предлагат безплатна или субсидирана контрацепция. Методите за контрацепция са безплатни във Великобритания например, а в Испания здравната система осигурява финансиране за 48 метода за контрол на раждаемостта, като тези, прилагани в здравни центрове, са безплатни.

Добави коментар