Фигурата - според характера

82
Фигурата - според характера

Учени доказаха връзката между двете

За наднорменото тегло обикновено се обвиняват обездвижването и лошия начин на хранене. Американско изследване обаче показва, че характерът на човека също има важна роля, като тя трудно се преодолява, съобщава "Дейли експрес".

Ако човек е импулсивен, съвестен, екстровертен или невротичен, е лесно да бъде прогнозирано какво ще е теглото му с годините.

Учените от Националния институт по стареенето анализираха подробни статистически данни за 1988 души, проследени 50 години. Така те определиха как личностните черти се отнасят към теглото и индекса на телесната маса.

Учените установиха, че макар и с възрастта теглото обикновено да се увеличава, най-значим показател кой ще е с излишни килограми е импулсивността. Най-слаби пък остават старателните хора.

Импулсивните хора по-често преяждат и препиват, докато съвестните, когато прекалят, обикновено компенсират с разтоварващ ден. Импулсивните никога не могат да спрат на една бисквита, те изяждат целия пакет, обяснява д-р Анджелина Сътин от екипа. Повече напълняват и хората, които обичат рисковете, както и тези, които често не са съгласни с околните и винаги са готови за спор или свада.

С лоши резултати при контролирането на теглото са също циниците и привържениците на конкуренцията. Невротиците по-често преминават през цикли на отслабване и напълняване. Хората с най-високи показатели за импулсивност тежат средно с 10 кг повече от малко импулсивните.

Старателните хора обикновено са по-слаби и поддържат по-постоянно тегло. Те обикновено са по-разумни и спортуват редовно. Най-кльощави през периоди от живота си са невротиците. С възрастта обаче те напълняват и влизат в групата със затлъстяване, като вече не могат бързо да отслабнат.

Учените не установиха връзка между теглото и промените в характера. Дори и импулсивните хора да станат по-уравновесени с годините, първоначалните им хранителни навици остават и новият им темперамент не се отразява върху теглото им.Добави коментар