Ето защо трябва да чистите често и усърдно кафе машината си

126
Ето защо трябва да чистите често и усърдно кафе машината си

Въпреки напредъка на технологиите, кафе машината си остава първото, към което посягаме сутрин

Всички ние живеем във всекидневната компания на много уреди и технологични джаджи. Но въпреки напредъка на технологиите, кафе машината си остава първото, към което посягаме сутрин.

Според изледване на учени от Университета на Валенсия в Испания обаче тя може да бъде сериозна заплаха за здравето ни.

Когато екип от микробиолози анализирали частите на девет кафе машини, те открили, че всяка една от тях е покрита с между 35 и 67 различни вида бактерии.

Дори по-лошо: върху някои от тях са открити опасни микроорганизми, които могат да ни разболеят, сред които инфлуенца и стафилококи.

Вижте още: 12 уреда от кухнята на мечтите

Но преди да се паникьосате, вземете предвид едно важно уточнение: бактериите са навсякъде около нас. Така че не е изненада, че са открити и върху кафе-машините, които са добро място за развитие на бактерии и плесени, защото предлагат мокра и топла среда.

Не е възможно, нито пък е необходимо, да премахнете всички бактерии от дома си. Повечето от тях са непатогенни – тоест не разболяват хората. Част от тях дори са полезни - като тези, които помагат на храносмилането.

Елиминирането на потенциално вредните микроби обаче е важно. Ако не искате да използвате агресивни препарати върху кафе-машината, просто я почистете с оцет.

Това не е толкова добър метод като силни химикали, например белина, но е по-безопасен за използване при кухненски уреди.

Освен това изпразвайте задължително цедката и резервоара с вода на машината, когато не я използвате.  Оставете я отворена, така че всичките й мокри части да изсъхнат.

Що се отнася до това колко често трябва да почиствате машината, това зависи колко често я използвате. Ако го правите ежедневно, то поне веднъж в месеца трябва да я измивате с оцет.

Кафе-машините в офиса, които работят много по-интензивно обаче, трябва да минават на по-честа дезинфекция. Добави коментар