Еко мода

83
Еко мода

Зелени идеи от гардероба ти

"Зелени” идеи – това са идеите, които ни помагат да запазим и превърнем света около себе си с една идея по-чист. Рециклираните дрехи дават нов живот не само на гардероба ти.

В съвременната мода похватът за създаването на нови дрехи от стари се нарича upcycling (игра на думи – нещо като “висше рециклиране”). Един от първите upcycling дизайнери е Мартин Маржиела, който през 1990 г. създава колекция от пуловери, използвайки неупотребявани чорапи от запасите на армията, посочва bTV.

Звездите и екомодата

Днес в модата съществува терминът trashion (trash fashion). Добрата новина е, че у нас представителите й стават все повече. Една от причините за това е, че нещата са авторски и уникални. А само по себе си това е достъпна алтернатива на дизайнерските дрехи.

Trash модата и екологичният начин на живот вървят ръка за ръка. За екомодата се използват органични материали, рециклирани тъкани, винтидж и секъндхенд дрехи. Днес тази мода е по-концептуална и се среща в различни стилове – от небрежен, етно, хипи до елегантен и минималистичен.

През 2005 г. дизайнерката Стела Маккартни спира да използва кожа за производството на дрехите си и пуска специална линия за вегани. През 2007 г. звезди, като Кейт Бозуърт и Наоми Уотс, започват да се появяват все по-често с дрехи от органични материи, а моделът от 90-те Шалом Хралоу се снима благотворително в реклама за дизайнерска марка за екомода от Копенхаген. Авангардни личности, които са готови да платят за рециклирани дрехи или аксесоари стават двигател на тази вълна.Зелени идеи за гардероба ти:

Корковите тапи са лесен начин за освежаване на интериора с оригинални идеи.

Използвай старите тениски с дупки и превърни дефекта в ефект, като ги закърфичеш с голяма безопасна игла.

С приятелките си организирайте инициатива и я озаглави “Да изчистим гардероба си за един ден” - малко моден „рефреш”.

Старата непотребна вече риза на приятеля ти може да превърнеш в нова модерна риза рокля. Старинните бижута може да превърнеш в уникални аксесоари.

Няколко стари колиета и гердани може да усучеш в една сплитка и да си направиш богато колие.

Върху стара дамска чанта от плат може да пришиеш множество различни копчета едно до друго и да я превърнеш в съвсем нова.Факти:

1. Една от първите екодизайнерки, британката Катрин Хамне, използва органичен памук и рециклирана коприна от парашути. Стилът й е семпъл, дрехите са етично изработени и носят слогани. Най-известните от тях гласят: “Choose life!”, “No more fashion victims”, “I wear a condom”.

2. Лейбълът Edun е основан през 2005 г. от Али Хюсън и съпруга й Боно (U2) с цел подпомагането на африканските производители и фермерите на органичен памук. Стилът на марката се характеризира с африкански етно мотиви.

3. Фирмата Luxury Eco е една от най-скъпите модни компании изобщо и облича само отбрани клиенти с чувство за екологична отговорност и безупречен вкус.Коментари

Коментар: 5
bBxpDytSpISxaYsPbM

A big thank you for your article post.Much thanks again. Really Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.

Коментар: 4
nnPTEhCGIVqGOZWG

I think this is a real great blog article.Really looking forward to read more.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.

Коментар: 3
GiksoxfUQOl

I truly appreciate this article post.Much thanks again. Want more.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.

Коментар: 2
exCiWcdWWSdeIYVe

FgobdT I am so grateful for your article post.Much thanks again. Great.

Коментар: 1
pfOaAYFaYaibFpRDLu

Enn6em Im thankful for the article.Much thanks again. Keep writing.


  • 1

Добави коментар