Eгоистично ли е да родиш на 60?

332
Eгоистично ли е да родиш на 60?

Испанката Лина Алварес е на 62. Преди седем месеца е родила третото си дете

Испанката Лина Алварес е на 62. Преди седем месеца е родила третото си дете. "Още не мога да го повярвам. Като магия е", казва щастливата майка. И изобщо не разбира хората, които я упрекват заради късното ѝ майчинство. Малката Лина е цялото x щастие. Затова x е дала собственото си име. След хормонална терапия x е бил имплантиран ембрион, заченат инвитро. А тя е износила плода.

Лина ражда първото си дете на 34 години. Синът й обаче е с психически увреждания. И след като бракът й се разпада, Лина дори и не помисля за още деца. „Времето си лети, а с моя син ми беше трудно да си намеря нов партньор в живота. Климактериумът също дойде по-рано. Бях само на 42 години, а вече не можех да имам деца“, разказва майката.

Според нея е благословия, че в Испания е разрешено дарителството на яйцеклетки. Благодарение на него тя ражда още две деца - Самуел, който вече ходи на училище, и малката Лина, съобщава Дарик радио.

В Луго, родният град на Лина, почти няма човек, който да не познава историята на семейството. Както в града, така и в цяла Испания късното майчинство стана обект на разгорещени дебати. Мнозина смятат, че е егоистично да се раждат деца на такава възраст. „Когато децата станат на 20, вероятно вече няма да имат родители. За децата е много тежко да имат толкова възрастни родители“, коментира млада майка.Лина Алверес изобщо не се чувства като баба. И казва, че днес вече е нормално да се раждат деца по този начин. „Какво му е егоистичното? Та аз се грижа за децата си по същия начин, както и младите майки. А и житейският ми опит определено е предимство. Какъв е тогава проблемът да раждаш деца на моята възраст“, пита тя.

В Испания възрастните родилки стават все повече. В частни клиники процедурата струва 8000 евро. На жените се имплантират оплодени яйцеклетки от анонимни дарителки. Особеното в Испания е, че законът не предписва горна възрастова граница. Често обаче лекарите отказват да помагат на възрастни жени да забременеят. Дори са сключили доброволно споразумение.

„Разбира се, че днес можем да предизвикаме бременност и при жени над 60 години. Но ние искаме здрави деца. А при жени над 50 години вероятността да се роди здраво дете силно намалява“, казва Антонио Рекена, специалист по репродуктивна медицина. Доброволното споразумение е безполезно, смятат юристи. Според тях е скандално, че законът не фиксира горна възрастова граница.

Лина Алварес се гордее с либералните испански закони. А децата се гордеят с майка си. „Тя ти е майка, все едно на колко години е. Тя винаги ще бъде твоя майка“, казва малкият й син. Лина се чувства като пионер и не спира да се ядосва на обществения дебат по тази толкова лична тема.

„Никого не го е грижа, когато един мъж на 70 години стане баща. Но вижте какво става, когато възрастна жена роди дете. Да, отговорността на майката е по-голяма. Тя определено играе по-важна роля. Поне аз така виждам нещата, въпреки че ни би трябвало да е така“, казва Лина. Средната продължителност на живота на испанките е 85 години. По този показател те се нареждат на второ място в света. А това означава, че Лина има големи шансове да види дъщеря си пораснала.

Добави коментар