Една трета от жените крият симптомите на менопауза

353
Една трета от жените крият симптомите на менопауза

Една трета от жените, страдащи от симптоми на менопауза, казват, че ги крият на работното си място

Една трета от жените, страдащи от симптоми на менопауза, казват, че ги крият на работното си място и мнозина смятат, че все още има заклеймяване около разговорите по темата. Това показва проучване направено сред работещи жени в пет държави, пише "Гардиън".

Повече от 5 000 жени във Великобритания, Германия, Испания, Италия и Южна Африка са интервюирани за опита от менопаузата и работата им - в научни изследвания на доставчика на мобилни телефони Vodafone. Във всички страни, с изключение на Италия, около една трета заявяват, че крият симптомите, докато в Испания повече от половината се срещат със стигма по темата на работното място. Южноафриканските жени изглежда най-лесно обсъждат темата с колегите си, като 37% заявяват, че смятат, че има стигма, а в Италия делът, който казва, че имат скрити симптоми, е най-нисък - 28%.

Проучването установява, че онези, които са имали симптоми преди да навършат 45 години, най-често казват, че им е твърде неудобно да искат подкрепа на работното място. От тези в Обединеното кралство 63% от жените под 44-годишна възраст заявяват, че са се отказали да искат помощ, докато за всички възрасти цифрата е 43%. Цифрите са подобни в четирите други страни.

През последните години бизнесът започна да въвежда политики за подпомагане на жени, страдащи от симптоми на менопауза като горещи вълни, безпокойство и умора. Сред тях са набор от мерки за подкрепа на персонала, включително гъвкави условия на работа и лично, хладно и тихо работно пространство, което те биха могли да използват, когато е необходимо, посочва БГНЕС.

Съществуват обаче опасения, че много жени все още напускат работа, защото се борят с някои от ефектите и смятат, че не са подкрепени от работодателите си. Vodafone заяви, че около 15 000 на 100 000 служителки в момента преминават през менопаузата и че поема „глобален ангажимент“ да ги подкрепи. Компанията ще разгърне програма за обучение и осведоменост за всички служителки и всички са поканени на уебинар на тема „Хормонални етапи на здравето и живота“ в четвъртък. Компанията си е поставила за цел жените да заемат 40% от ръководните роли до 2030 г. и заяви, че това вече е отразено на ниво борд. Понастоящем жените заемат над 31% от ръководните роли. 

Добави коментар