Докато кърмите

205
Докато кърмите

Как да се грижите за себе си

Начинът ви на живот, ежедневието и настроението ви могат да се отразят на кърмата. За да си подсигурите безпроблемно кърмене за доброто на детето, трябва да се погрижите и за себе си.

Пийте течности

Добре е да разполагате с кана вода или сок в близост до вас, докато кърмите – за да произвеждате достатъчно кърма, трябва да сте добре хидратирани.

Увеличете калориите

По време на кърмене се изразходва много от енергията ви и за да я възстановите, трябва да увеличите приема на калории. Хранете се здравословно с качествена и богата на витамини и минерали храна. Ако все пак сте твърде ангажирани и пропуснете някое от храненията, винаги е по-добре да хапнете бисквити или сандвич „в движение”, отколкото да не ядете изобщо.

Кърмете редовно

В първите дни и седмици опитвайте да кърмите бебето редовно – не бива да задържате излишна кърма. Ако се налага, изцеждайте кърмата. Ако след време решите, че ви е по-удобно през нощта да храните бебето с шише, не забравяйте, че трябва да изцедите съответното количество кърма, за да избегнете задържане.

Пазете се от инфекции

Ако зърната ви са разранени, уверете се, че бебето суче правилно. Консултирайте се с личния лекар, който вероятно ще препоръча крем против разнени зърна. Ако гърдите ви за зачервени и чувствителни, опитайте с масажиране под топъл душ и/или изцеждане на кърма, за да намалите напрежението. Но ако нищо от това не помогне и до 12 часа след това симптомите остават същите, потърсете лекарска помощ – може да става въпрос за инфекция.

Почивайте си

Възползвайте се от всяка възможност за почивка и сън, защото натрупаната умора може да повлияе на кърмата ви.

Намерете правилния съвет

Ако имате каквито и да е проблеми с кърменето, потърсете съвет от специалист или майки с опит – твърде често младите майки се отказват от кърменето, защото не намират достатъчно информация и подкрепа.
 Коментари

Коментар: 1

има и специални чайове за подпомагане на лактацията. на мен лично много ми помогнаха


  • 1

Добави коментар