Девет пъти по-малко майки с помощи за висше

155
Девет пъти по-малко майки с помощи за висше

След промени в закона

Почти девет пъти е намалял броят на майките, които вземат помощ за отглеждане на дете, докато следват висше образование. През първите девет месеца на годината 476 жени са получили такава помощ, съобщиха пред „Монитор“ от агенцията социално подпомагане (АСП). Броят им за същия период на 2015 г. е девет пъти по-голям - 4079.

Тогава влязоха в сила новите правила за отпускането на помощта, които бяха въведени, за да пресекат злоупотребите за вземането й без реално да се ходи на лекции. До мярката се стигна, след като масово майки започнаха да се записват в университетите, само за да получат еднократната помощ от 2800 лв., а разходваните от бюджета средства набъбнаха до 11.6 млн. лв.

Описваната дори в интернет форумите практика показваше, че майките избират най-евтината специалност, като например педагогиката, която през 2011 г. излизаше около 150 лв. за семестър. Така след приспадане на таксата в университета чисто в джоба на мамчетата са отивали поне 2600 лв. При средна месечна заплата от 661 лв. тогава, означава, че без да учат, те са взимали от държавата почти 4 възнаграждения накуп, посочва вестник "Монитор".

През 2011 г. отпуснатите помощи за мами със статут на редовен студент са възлизали на почти 4 млн. лв., а през 2013 г. - 7 млн. лв. Следващата година сумата е набъбнала до 10.5 млн. лв. Сега пълният размер на помощта от 2880 лв. се предоставя на два транша след предоставяне на уверение за записан следващ семестър. Целта е да се докаже, че майката не е записала специалността формално, за да вземе парите. С промените в Закона за социалното подпомагане се регламентира помощта да се предоставя, само ако студентката не е осигурена. Така право на нея имат тези, които не работят по време на следването си.

Освен това детето и майката трябва да живеят постоянно в страната. От всички 476 жени, които са отговаряли на критериите за получаване на помощта през настоящата година, 263 са получили сумата по първия транш, а 213 по втория. Това означава, че 50 от тях не са записали следващия семестър и са получили по 1440 лв. Общата сума за подпомагането им пък е в пъти по-малка от разходваната преди законовите промени от 2015 г. - 686 474 лв. Тя е намаляла с 10.9 млн. лв.

Добави коментар