Децата да разберат...

78
Децата да разберат...

... за злините на 20-и век

Андрей Кончаловски снимал „Лешникотрошачката 3D“, за да разкаже на децата за злините на 20-и век. „Искам с филма децата да научат за ужасите на 20-и век - за авторитарните режими, за стремежа всички да бъдат уеднаквени, сиви, затова има такива герои във филма - плъхове“, каза Кончаловски.

Знаменитият руски режисьор е в България по повод на премиерата на „Лешникотрошачката 3D“. Продукцията вече излезе по екраните, а в Дома на киното има седмица на филми на Кончаловски - до 11 септември.

„Критиците очакваха „Лешникотрошачката 3D“ да е по-близо до балета на Чайковски, затова са разочаровани. Упрекват ме, че филмът е много мрачен, но ако бях го направил още по-близък до приказката на Хофман, щеше да е почти филм на ужасите“, каза режисьорът. Той предпочел литературното произведение, защото в него има конфликт, има и зло, а в балета злото е само бегло споменато. Затова според Кончаловски балетът не е подходящ за екранизиране.

„Злото във всяка приказка бива победено. В определени моменти обаче то трябва и да е много страшно, но не бива да е опасно - нужно е и чувство за хумор. Затова избрах за ролята на Цар Плъх ексцентричния и прекрасен актьор Джон Туртуро“, обясни режисьорът.

Сред актьорите са и Ел Фанинг, Натан Лейн, Франсис де ла Тур, Ричард Гранд, Юлия Висоцка, Даниел Пийкок.

„Филмът е и за това, че всеки човек преживява приказка, когато сънува - затова зрителите вярват на филма, макар че е наполовина сън“, коментира кинематографистът. По думите му самотата на детето, което бяга във фантазиите си, когато е оставено без внимание, е друга важна тема на „Лешникотрошачката 3D“ - в този смисъл филмът е и за родителите.

За Кончаловски продукцията е осъществената му мечта да направи филм, който може да се гледа и след десетилетия, а подходящият жанр според него е мюзикълът - приказка с музика. За образец за филмов мюзикъл той смята „Мери Попинз“. „Приказката е вечен жанр, защото е мит, а митът е епичен израз на виждането на човека за света. За първи път правя филм, който може да се гледа от цялото семейство, заедно с децата, затова е важен момент в творческата ми практика“, отбеляза Андрей Кончаловски.

Между проектите, които той мечтае да осъществи, е филм за Рахманинов - отдавна е написал сценария. Иска също да постави четири пиеси на Чехов с едни и същи актьори, за да се разбере, че всъщност това е една и съща пиеса.Добави коментар