Дънките като убийци

163
Дънките като убийци

Възможно ли е?

Ако си мислите, че най-популярната дреха в света - дънките, се безвредни, грешите. Дънките можели да убиват, предаде преди няколко дни ИТАР-ТАСС.

И то едни от най-реномираните марки в света. Част от големите модни къщи произвеждат дънки, които убиват работниците, тъй като използват опасни технологии за получаване на ефект на "износеност" на плата.

Така модното протриването се постига с кварцов пясък. Той обаче е в състояние да предизвика силикоза у работниците. Силикозата е най-разпространеното професионално заболяване. То се причинява от вдишване на прах от кварц и отлагането му в белите дробове, припомня woman.bg.

Силикозата се среща у миньори, грънчари, шлифовчици, каменоделци, стъклари, тунелджии. В хода на заболяването в белодробната тъкан се образуват малки възелчета или по-големи туморовидни възли.В белите дробове прогресивно се разраства съединителната тъкан, която обхваща все по-големи участъци. В резултат на това настъпва дихателна недостатъчност.

В началото болните нямат съществени оплаквания. С напредване на болестта се появяват кашлица с оскъдни жилави белезникави храчки. Постепенно задухът се усилва, появяват се болки и бодежи в гръдния кош.

Петицията "За чисто облекло" събра 35 хиляди подписа в знак на протест срещу тази практика на три италиански модни гиганта. По споменатата технология дънките се обработват със струя от фин кварцов пясък.Тази производствена практика беше забранена през 2009 г. от властите в Турция, където 46 бивши оператори на пясъчноструйни машини станаха жертва на коварното заболяване.

Редица модни къщи преустановиха тази практика и изключиха от колекциите си обработените с кварцов пясък дънки, като "Гучи", "Версаче" и много други.

В своята дългогодишна история дънките са търпели всякакви издевателства заради приумиците на дизайнерите. Те са били протривани, разнищвани, рязани с тъпи ножици, потапяни в киселина и какво ли не още. Хипарски износените дънки се радваха дълго време на голям успех.Добави коментар