Дълъг сън за стройна фигура

181
Дълъг сън за стройна фигура

Спете повече, ако искате да избегнете излишните килограми

Ако искате да избегнете излишните килограми, трябва да помислите как да постигнете по-продължителен сън, съветва агенция Ройтерс, цитирайки резултатите от американско проучване.

Между 50 и 70 милиона граждани на САЩ, от които голям брой работят на смени, страдат от хронично недоспиване, констатира Националният здравен институт.

"Ако искате да се поддържате в добра форма и да не качвате килограми, в никакъв случай не трябва да се лишавате от сън", уверява Мари-Пиер Сент Онж, ръководителка на изследването, проведено в Нюйоркския център за изучаване на затлъстяването.

Сент Онж и колегите й подбрали група от 30 мъже и жени на възраст между 30 и 40 години с нормално тегло. Участниците в експеримента нощували в изследователския център в два различни 5-дневни периода, съобщава bTV.

По време на едно от посещенията си те имали възможност да спят по девет часа. При другото - само 4. И в двата случая групата била подложена на стриктна диета първите 4 дни, а на петия им било позволено да похапнат, каквото им душа поиска.

Учените установили, че независимо от продължителността на съня им, изследваните горели средно по 2600 калории дневно. Но когато спели само по 4 часа, в петия ден те поглъщали средно по 300 калории повече от хората с нормален сън. Добре наспалите се поглъщали средно по 2500 калории дневно в цитирания пети ден, а недоспалите - 2800.

Изследването показва, че колкото повече се лишаваме от сън, толкова повече сме застрашени от затлъстяване. Участниците в експеримента се оплакали, че при недоспиване се чувствали доста мудни и значително по-малко активни.

Съществуват няколко обяснения за връзката между храненето и съня. Едно от тях е, че в сънно състояние нашето тяло регулира хормоните, които контролират чувството ни за глад и какво точно ни се яде.

Другото обяснение е, че когато хората са преуморени, те по-трудно правят най-здравословния избор при храненето си. И по-лесно се поддават на кулинарни изкушения, водещи до затлъстяване, пише агенцията.Добави коментар