Да се справим с пърхота

266
Да се справим с пърхота

В домашни условия

Правилният подход за лечение на пърхота често включва ежедневно (или поне веднъж на два-три дни) измиване на скалпа с шампоан против пърхот. Разнообразието от марки на пазара всъщност все пак свежда активните действащи вещества само до няколко. Най-добрите шампоани против пърхот за възрастни включват следните вещества:

- кетоконазол (ketoconazole - най-често в концентрация 2%);
- цинк пиритион (zinc pyrithione);
- селенов сулфид(elenium sulfide).

Всички засегнати участъци по тялото, включително скалпа, ушите, лицето и гърдите, също трябва да бъдат третирани с терапевтичен шампоан. От изброените, само шампоаните, съдържащи ketoconazole, са лечебни, посочва zdrave.bg.

Хората, които мият косата си по-рядко (веднъж на една или две седмици), обикновено са по-предразположени към поява на пърхот. Установено е, че само с учестяване на измиванията на косата с шампоан, често е достатъчно, за да се изчисти пърхотът, когато е в сравнително лека форма. Окончателното премахване на пърхота не е възможно.Кожните възпаления могат да бъдат третирани с локално приложение на леки кортизонови кремове и лосиони за период от две до четири седмици. Кремът се нанася на засегнатите участъци на кожата от един до три пъти дневно.

За пърхот по лицето или ушите измиването на участъците с лечебен шампоан, като ketoconazole, може много да помогне. Избягвайте употребата на мазни продукти за кожа и коса. Избягвайте също и носенето на тесни шапки и всякакъв друг вид покривала за коса, които прилягат върху нея твърде плътно.

Пърхот по клепачите може да се третира с ежедневно приложение на мек бебешки шампоан. Използвайте клечка за уши за почистване на ръбчето между клепача и миглата, за да избегнете попадане на шампоан директно в очите.За тези, които предпочитат натурално или холистично лечение, белият оцет, който притежава естествени измиващи качества, може да бъде използван за почистване на скалпа и кожата на лицето. Въпреки че е възможно да не се справи с проблема толкова ефективно, колкото други видове терапии при пърхот, разтворът на една част оцет с три части вода, прилаган веднъж на ден или два-три пъти седмично, може да помогне за изчистване на кожата.

Тъй като пърхотът е хронично състояние, не очаквайте бърз резултат или решение в рамките на “една нощ”. Контролът на пърхота може да изисква дългосрочна специална грижа към кожата и косата, за да получите наистина добри резултати.Добави коментар