Да го отучим от сученето

4746
Да го отучим от сученето

Процесът е бавен

Съвременните майки все по-често предпочитат да кърмят децата си, при това го правят прекалено дълго. Рано или късно обаче всяка кърмеща майка се изправя пред решението да отучи детето си от сученето. Какво да направим в този период и кога е най-добре да го направим, за да не е травмиращо нито за вас, нито за детето ви?

Няколко полезни съвета

Отучването от сученето е една от големите крачки на детето към самостоятелност. Тази крачка обаче трябва да се направи бавно и плавно, отбиването трябва да стане с възможно най-меки способи и за майката, и за бебето.

Детето ви е сукало дълго (да речем, две-три години), за него сученето е извор на спокойствие, комфорт, отпускащо и приспивателно средство. Много е важно да успеете да го откажете от сученето, но да не отнемате усещането му за комфорт и спокойствие. То трябва да разбере, че мама никога няма да се откаже от него, винаги ще го обича и ще се грижи за него. Периодът на отбиване не става за ден - това е плавен и продължителен процес, а подходящото време зависи от възрастта на детето и привързаността му към майката.

Подготовка за отбиването

За отбиването на детето трябва да се мисли от по-рано - още във времето на активно кърмене, защото в този процес има няколко важни неща, които трябва да се съблюдават. Например, не се препоръчва отбиването да става през лятото или зимата, по-добре да е през есента или зимата, затова кърмещата майка предварително е добре да си направи сметката кога да започне с отбиването.

До тогава вече трява да сте направили много в тази насока. След около една година кърмене можете по-често да оставяте детето на баща му или детегледачка и да излизате за по-дълго сама навън. Вече вие започвате да решавате кога да кърмите детето си. Обяснете му, че на обществени места или пред хората не бива да суче. Това се прави само вкъщи и само когато мама има възможност. На тази възраст децата не само разбират, а и могат да почакат. Кажете на детето си, че ще му дадете да суче, когато се освободите (измиете съдовете, сготвите, изгладите и т.н.) - тези обяснения ще ви помогнат в бъдеще.

Кога е време?

Няма ясно определена граница или възраст за отбиване на детето. При различните деца това настъпва в различно време - от година и половина докъм 3-годишна възраст. СЗО препоръчва детето да се кърми докъм двегодишна възраст. Но дори ако сте решила да отбиете детето по-рано, процесът не бива да е по-кратък от един-два месеца, за да не е травмиращ за детето.

Степени на отучване

Ако целта ви е плавно да отбиете детето, трябва да разграничите разните видове кърмене:
- бързо кърмене между храненията за успокоение, облекчение на болката или от скука;
- кърмения преди дневно заспиване - те обикновено са дълги;
- кърмене вечер преди заспиване;
- кърмене при събуждания нощем.

Като за начало може смело да спрете промеждутъчните кърмения - като разсейвате детето, занимавате се с него, играете си или пък изчезнете от полезрението му и го оставите друг да го гледа. Или пък не стойте просто пред телевизора, телефона или компютъра - това за детето е сигнал, че мама може да кърми, а бъдете заета с някаква друга работа.

Следващата крачка от отбиването е спиране на кърменето преди дневния сън. Можете да оставите детето на баба му да го приспива навън в количката. Постепенно намалявайте и броя на нощните кърмения - можете да “проспите” част от събужданията на детето, можете да пратите бащата да се занимава с детето... Вечерното кърмене преди сън нека остане последно - ако детето свикне да заспива без да суче, просто това трябва да продължи възможно най-дълго време.

Какво да правим с гърдите си?

Ако отбиването е правилно и постепенно, няма да забележите никакъв дискомфорт в гърдите си. Може би ще усещате леко напрежение, което ще отмине за 3-5 дни.

В периода на отбиването не е необходимо да вземате никакви лекарства или добавки, за да намалите производството на мляко, не е необходимо да намалявате количеството на течностите, които приемате или да правите каквото и да е специално. Плавното отбиване е физиологически, естествен процес и за майката, и за детето.

Важното е да разберете, че отбиването трябва да стане не под въздействието или съветите на приятели и роднини, а според вашата майчинска интуиция, според готовността на детето ви. Тогава процесът ще е наистина естествен и плавен.Коментари

Коментар: 1

"при това го правят прекалено дълго. " кой казва колко е дълго и кратко?!


  • 1

Добави коментар