Да гледаш орхидея

307
Да гледаш орхидея

При покупка орхидеята се избира по корените

Понякога погрешната представа за много грижи по отглеждането ни отказва да имаме цвете, което харесваме. Това сякаш най-често се отнася за орхидеите. Орхидеята цъфти през ноември. Интересът към нея, особено на дамите, се обяснява с това, че се възприема като символ на любовта, красотата, страстта и екзотиката. Познати са 800 рода и внушителните 25 000 вида. Уикипедия разказва откъде идва интересното име на цветето. В природата се намират в тропиците и субтропиците във влажни места. Прикрепят се към други растения, без да са паразитни.

Славата на орхидеята като капризно цвете няма логично обяснение – може би красотата й подсказва специално внимание. Всъщност колкото и красива да е орхидеята, толкова не е претенциозна. Тъкмо напротив – дори не изисква често поливане. Правилно е то да се прави, когато корените станат сребристосиви. Това са около 7-10 дни. Поливането не бива да е директно. Саксията се поставя до горния си ръб в по-широк съд с топла вода за около половин до един час.

Вижте още: Как да оформим балкона: няколко идеи за лятото

Знак за утоляване на жаждата отново дават корените – те трябва да са станали зелени. Всичко това подсказва, че саксията трябва да е прозрачна. Така изсъхналите или добре напоени корени могат да се следят. Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Опръскването е вредно, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е ниска.

При покупка орхидеята се избира по корените. Колкото повече са те, толкова по-здраво ще е растението и ще може да изхрани повече пъпки и цветове. Повечето смятат, че показател за добро растение са многото пъпки. Макар те да са много красиви, обикновено нямат богата коренова система. Това е показател, че орхидеята е пред умиране и е решила да се възпроизведе максимално, посочва вестник "24 часа".

Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прикривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина. За засаждане на орхидеите се използва специален почвен субстракт, който включва натрошени кори от бор, престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители, примесени с блатен мъх, евентуално с едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо- и въздухопропусклива, което е много полезно за растението.Добави коментар