Честит имен ден!

220
Честит имен ден!

Тодоровден е

В съботата след Сирни Заговезни отбелязваме Тодоровден. Легендата разказва, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. В него чест жените месят две погачи и ги раздават по къщите. Хлябът е предварително начупен и когато го подават, жените трябва да цвилят и ритат като кобили.

Защото празникът е посветен на здравето на конете, затова и го наричаме още Конски Великден. Организират се кушии, а на победилия кон се дава прясна вода и вино от младо момиче, а вечерта в стопанина му се събират гости, веселят се и играят хоро.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и “Булкина неделя”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. На празника обличат сватбените си дрехи и отиват тържествено в църквата за първо причастие.

На масата на празнуващите имен ден Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Божидар, Божидара се слагат постни ястия. Задължително питка, супа от леща, чорба от гъби, картофи, варена царевица.Коментари

Коментар: 4
1zqjjn'"(){}:/1zqjjn;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjjn'"(){}:/1zqjjn;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар