Червилото ни помага в кариерата

48
Червилото ни помага в кариерата

Гримирани сме по-компетентни

Жените, които се гримират, имат по-добри шансове за намиране на работа и издигане по служебната стълбица, показа съвместно проучване на гиганта за козметика и хигиена Procter & Gamble и учени, като Нанси Еткоф, преподавател по психология в Харвардския университет.

Жените с грим се възприемат от околните като по-състрадателни, по-компетентни и по- надеждни, пише profit.bg.

Това било установено, след като 25 дами били снимани по четири пъти - без грим, с лек, професионален и вечерен грим. Снимките били показани на 61 мъже, които разглеждали всяка по 250 милисекунди, както и на още 149 души (мъже и жени), които можели да ги разглеждат толкова дълго, колкото пожелаят.И в двата случая жените с грим внушавали повече доверие в своята компетентност, отколкото когато са без грим.

Професионалният и лекият грим печели най-много доверие, докато вечерният, силен грим правел жените да изглеждат по-малко надеждни, но въпреки това никой не поставял въпроса дали са компетентни (за разлика от тези без грим).

Проучването, всъщност, не разкрива нищо ново: по дрехите посрещат, затова контурът на очите, цветът на кожата и червилото носят точка в баланса на дамите, търсещи работа, или стремящи се към професионално развитие.

А мъжете? Може би си струва следващото изследване да е посветено на това какво носи точки в техния баланс.Добави коментар