Булченските рокли на принцесите

411
Булченските рокли на принцесите

В София

Най-красивите и шикозни сватбени рокли на настоящия и миналия век, обличани от кралски особи, са вече в София.

Сред тях са дори дрехите, с които наскоро Кейт Мидълтън мина под венчилото с престолонаследника на Великобритания принц Уилям. Ценителите ще могат да разгледат отблизо и роклята на майка му принцеса Даяна, на йорданската кралица Рания, на принцесата на Монако Грейс Кели, на японската Масако, както и на българската княгиня Калина.

Става въпрос обаче не за оригиналите, а за техни миниатюрни копия, с размери между 40 и 60 см, изработени от несебърската дизайнерка Нури Димитрова.Колекцията „Кралски сватби” беше представени вчера пред елитни ценители на уникалното ревю изложба в зала „София” на Столичната библиотека, съобщи novini.bg.

„Изисква се много старание, за да изработиш всеки детайл. Примерно направила съм абсолютно точно копие в миниатюра на роклята на Грейс Кели, с която тя се омъжва за принца на Монако Рение. Нейната е от брюкселска дантела, която още тогава е била 125-годишна. Идеята ми дойде, докато четях автобиографията на Коко Шанел за живота й след Първата световна война.

По това време е било много тежко на дизайнерите да представят своите колекции заради липсата на средства и материали. Един от тях предлага да представят колекциите си в миниатюри, защото това не изисква големи средства. Казах си, че и ние в момент на криза можем да направим същото”, разказва Нури Димитрова.Добави коментар