Бременните масово уволнявани

181
Бременните масово уволнявани

Близо 19% от майките са се сблъскали с този проблем

Българските работодатели масово уволняват служителките си при новината, че са бременни. В такова незавидно положение са изпадали около 19 на сто от майките у нас, показват данни на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България.

Според проучване на организацията приблизително същият е делът на родилките, които, заради неразбиране от страна на своя работодател, са били принудени да прекъснат кърменето на детето си и да се върнат на работа.

Проблемът обаче не е само в некоректните работодатели, но до голяма степен и във факта, че българките масово не знаят правата си и съответно как да се защитят, посочва bTV.„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на алианса. По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

На 55% от жените са им известни социални мрежи за контрол и защита на техните права, като 28 на сто от тях са участвали в групи за обучение. Въпреки това над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си, а едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон, който ще изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.

Организацията информира, че иска да предизвика обществена дискусия по сериозния социален проблем заради Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене - от 1 до 7 август. По този повод е направено и въпросното проучване, в което са участвали 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст.Добави коментар