Ботоксът вреди на емоциите

89
Ботоксът вреди на емоциите

Без бръчки, но безизразно

Всички знаем, че инжекциите с ботокс парализират лицевите мускули и почти напълно отнемат възможността на „подмладените” да изразяват емоции с мимики и изражение. Ново изследване обаче твърди, че козметичният токсин пречи на „пациентите” и в разгадаването на чуждите емоции.

Психолозите обясняват тази зависимост с инстинктивното имитиране на мимиките на отсрещната страна - точно чрез него възприемаме и на подсъзнателно ниво чуждите емоции и на настроения. Когато тази възможност ни бъде отнета, реално не можем да разчитаме на езика на тялото в предаването и приемането на настроения, а това затруднява комуникацията значително.

Неотдавна пък друго проучване посочи вероятността ботоксът да затруднява „пациентите” да усещат собствените си емоции - често те са първо подсъзнателни, преминават в мимика и едва тогава ги осъзнаваме. Когато нещо ни зарадва например, винаги първо идва усмивката и тогава осъзнаването. Подмладяващите инжекции пречат на това.

Експертите напомнят, че комуникацията е много фин процес, включващ различни компоненти - отнемането на един от тях може да е достатъчен да превърне успешното общуване в провал.Добави коментар