Банан и ябълка карат доматите да зреят

397
Банан и ябълка карат доматите да зреят

Калиев перманганат и йоден разтвор помагат, ако са на корена

Вече обираме последните домати, а идат слани, които може да ни унищожат остатъците от реколтата. Не е задължително доматът да узрява на корена. Когато започне да променя цвета си към бледозелено-белезникав, можем да го откъснем. Нареждаме откъснатите домати за доузряване върху маса в тъмен коридор или в щайги в мазето. Отгоре слагаме ябълка или банан. Тези плодове стимулират узряването на реколтата, защото отделят газ етилен, който е естествен растителен хормон.

Съвети

Времето е все още подходящо и за узряване на доматите на корена. За да стимулирате този процес, може да следвате следните съвети от вестник Монитор.

В рамките на 2-3 дни поливайте доматите с розов разтвор на калиев перманганат.
Пръскайте листата с йоден разтвор (30-35 капки на 10 литра топла вода). Веднъж седмично поливайте корените на доматите с йод - 20 капки, 10 литра вода и 1 л ферментирало мляко суроватка. Количеството за всеки корен е около 2 литра.
С помощта на дървени пръчки се пробиват 2-3 дупки (на дълбочина от 2-3 мм) около дръжката. Доматите узряват по-бързо, но няма да могат да се съхраняват дълго време.
Обелете банан, сложете обелката в найлонова торбичка и привържете директно към снопа със зелени домати. След 2-3 дни отстранете опаковката.
Намалете поливането и торенето.
За бързо зреене на домати в оранжерия затварайте я през нощта. Проветрявайте, за да се отървете от кондензацията.

Премахване

Премахнете новите клончета. Те не разполагат с време, за да образуват домати. А растението ще насочи цялата си енергия към узряване на съществуващите плодове. Прищипете върховете на доматите на петото разклонение.
Пръсквайте с четка новообразуваните домати с разтвор от суперфосфат. За тази цел 2,5 супени лъжици суперфосфат се заливат с 1 литър гореща вода. Оставете да престои през деня, вечерта напръскайте.

Найлон

В студеното време през нощта покривайте с найлон доматите. За да не докосват земята сноповете с домати, подпрете ги така, че плодовете да са огрени от слънцето.
Ако температурата през нощта вече е под 10 °С, откъснете недоузрелите домати заедно с клонките и ги оставете да узреят в помещение.
Ако листата са показали признаци на заболяването фитофторо - загниване, издърпайте растенията заедно с корените и ги закачете в топло помещение с върха надолу. Доматите стават червени бързо и това се дължи на притока на хранителни вещества към тях от листата и стъблата.Мед

Обвийте основното стъбло на височина 3 см от земята с тънки медни проводници. Внимавайте да не го прережат. С тази техника към корените ще дойдат по-малко хранителни вещества, а към доматите - повече.
На снопа със зелени домати поставете дебели пластмасови торбички, разрязани отдолу. Вътре в тази качулка температурата на въздуха ще бъде по-висока и доматите узряват по-бързо.

Как да накарате пипера и патладжана да узреят по-бързо?

За да "дишат" корените, редовно разрохвайте почвата на дълбочина 5-7 см. Оберете всички чушки и патладжани, които са достигнали желания размер, и ги оставете да доузряват на топло място. При високо стъбло с остър нож направете малък разрез с дължина 7-10 см на 15 см над повърхността на почвата. Поставете дървесни стърготини с дебелина 4-5 мм. След това растението ще насочи хранителни вещества не в листата, а към чушките и патладжаните. Поръсете почвата с разтвор от пепел (2 чаши на 10 литра вода). За узряване на картофите в продължение на 15 дни преди прибиране на реколтата пръскайте картофите с 2% разтвор на меден сулфат или инфузия на суперфосфат. 2 кг тор внимателно се разбъркват в 10 литра вода, оставя се в продължение на 2 дни, след това се пресипва без утайката и се пръскат растенията.

Добави коментар