Балон за отслабване

199
Балон за отслабване

Поглъща се през устата и има добър ефект

Поглъщащите се интрагастрални балони за отслабване са по-безопасни и ефективни от тези, които се поставят чрез хирургическа интервенция, сочат нови проучвания. Интрагастрална балонна система се използва от десетилетия за лечение на пациенти, борещи се със затлъстяването.

Напомпани с вода, приспособленията потискат глада и улесняват спазването на рестриктивен хранителен режим заради усещането на ситост. Досега обаче те бяха имплантирани в стомаха чрез скъпа оперативна намеса, която изискваше обща анестезия или седация. Затова Роберта Иенца от Университета "Сапиенца" в Рим е решила да проведе серия от опити в търсене на алтернатива.

В експеримента й са взели участие 42 пациенти - 29 жени и 13 мъже - с индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 45, което ги поставя в категорията със силно наднормено тегло. Доброволците са погълнали балоните за отслабване, преди те да бъдат напълнени с вода. "Балонът е сгънат в малка капсула, като към него е прикачен катетър", разкрива Иенца метода си пред АФП.

Чрез тръбичката докторът пълни балона, след което я отстранява от устата на пациента. Цялата процедура продължава едва няколко секунди. За да се установи доколко този метод е ефективен, приспособленията са били оставени в стомаха на пациентите в продължение на 16 седмици, като през това време те са били подложени на нисковъглехидратна диета.

Резултатите сочат, че след изваждането на балоните участниците в експеримента са загубили по средно 15 кг, което представлява 15 на 100 от излишното им тегло, изчислява БГНЕС. Освен това са били отчетени значително по-малък брой странични ефекти.Добави коментар