Българките живеят най-малко

37
Българките живеят най-малко

В сравнение с другите европейки

Българките живеят най-малко, в сравнение с жените от другите страни в Евросъюза. Поредната печална за нас класация е на френския Национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (Inserm), цитирани от Франс прес.

Продължителността на живот на дамите у нас е 77,4 години. За сравнение, французойки и испанки, които са лидери в класацията, се радват на старините си средно до 85,3 г., съобщи novini.bg.

Проучването, правено за 2010 г., отчита и продължителността на живота без физическа недееспособност (ПЖБФН). Това означава средното време, преживяно от населението без проблеми със здравето, тоест "продължителността на живота в добро здраве", посочва институтът.

И по този критерий нашенките пак са на опашката с 67,2 г. Водят Малта (71,6 години) и Швеция (71 г.). Швеция е държавата, в която мъжете живеят най-дълго (79,6 г.). При това сънародниците на Нобел прекарват средно 90% от живота си в добро здраве, което е рекорд за Европа.

Обратната тенденция се наблюдава в Словакия, където ПЖБФН при мъжете е най-малка в Европа - едва 52,3 години.Добави коментар