България на 37-мо място по условия за майките

21
България на 37-мо място по условия за майките

От 165 страни в света

България е на 37-мо място в света по условия за живот на майките, показва ежегодната класация "Състояние на майките в света" на неправителствената организация "Спасете децата".

Нигер е най-лошото място за майките в света. Западноафриканската страна, която е една от най-бедните, измести Афганистан в дъното на класацията. Норвегия е най-доброто място да си майка, сочи класацията, която сравнява условията за майките в 165 страни в света.

Индексът взема предвид фактори като здраве, образование и икономически статут, както и критични индикатори за децата, като храненето, уточнява БГНЕС.

Докладът изтъква значението на храненето за благосъстоянието на майките и на децата и призовава най-богатите страни в света да положат повече усилия за справянето с недостига на храни в развиващите се страни.От десетте страни в дъното на класацията, седем са изправени пред продоволствена криза, като Нигер е в епицентъра на криза, която застрашава живота на до един милион деца. В четири от страните, класирани на последните места, растежът е спрял през последните две десетилетия, а психическото и физическото здраве на децата постоянно е нарушавано от недохранването.

Според "Спасете децата" липсата на основни храни е скритата причина за поне една пета от смъртните случаи при майките и на повече от една трета при децата в световен план, или повече от 2,6 милиона души. Пряката цена на кризата, засягаща както развитите, така и развиващите се страни, се оценява на 20 до 30 милиарда долара на година.

В десетката на най-добрите страни за живот на майките попадат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия, Дания, Финландия, Австралия, Белгия, Ирландия, Холандия и Великобритания. В топ десет на най-лошите за майките страни, след Нигер, се нареждат Афганистан, Йемен, Гвинея-Бисау, Мали, Еритрея, Чад, Судан, Южен Судан и Демократична република Конго.Добави коментар