Бъди мръсница!

1179
Бъди мръсница!

Жената като сексуален обект

Животът ни днес е просмукан от секс - той е алфата и омегата на съществуването ни. Всичко това поставя под натиск най-вече жените. Посланието към тях гласи: бъди мръсница, бъди разюздана, изпълнявай мъжките желания!

Елена Никлева за инструментализирането на жената като сексуален обект:

Сексуалната революция даде огромен принос за равноправието на жената. Хапчето против забременяване се оказа с магическо въздействие, защото осигури възможност на жената да контролира не само бременността и собственото си тяло, но и целия си живот. Днешната жена вече може да избира сексуалните си партньори, да ги сменя, да казва "не". Тя е почти освободена от мухлясалите предразсъдъци, че сексът е разрешен само в брака, а булката, разбира се, трябва да бъде девствена. И обратно: че мъжът влиза в брака със сексуален опит, а и занапред ще изневерява, пък обществото ще го толерира.

Всичко това са ключовите фази на женската еманципация, тъкмо така, стъпка по стъпка, жената се превърна от обект на мъжките желания в субект на собствената си сексуалност. За съжаление, във времената на най-голямото равноправие, когато канцлерки и външни министърки решават съдбините на Европа и света, ставаме свидетели на тъкмо обратната тенденция: жената все по-агресивно бива инструментализирана като обект на мъжката сексуалност. Никога досега в човешката история две толкова противоположни тенденции не са съществували едновременно в деликатната сексуална сфера.

Ограбеното поколение

Развитието на порноиндустрията, съчетано с експанзията на интернет, на новите технологии, на социалните мрежи и смартфоните позволи небивало визуализиране на женското тяло и на сексуалния акт. Всички знаем, че снимки и видеа за секунди се прехвърлят от интернет на личните компютри и мобилни телефони. Цяло поколение тийнейджъри израсна, гледайки порно. Те се преситиха от виртуален секс, още преди да са се влюбили. Дали не са ограбени, лишени от тайнството, трепета и романтиката на еротичната обич?

Днес момчетата изливат в калъпа на рап музиката своето цинично отношение към жените просто като "бройка". Към момичетата пък порноиндустрията изпраща други елементарни послания. За жената, която се подчинява на мъжката сексуалност. За разюзданата жена, за "мръсницата", която предугажда и изпълнява всички мъжки желания. За майсторката на еротичните техники. Да, защото „ако не си майсторка на оралната любов, няма да успееш в живота!"

Цялата сексиндустрия, просмукването на секса в сърцевината на публичните дебати, митологизирането му като алфа и омега на човешкия живот - всичко това поставя момичетата под невероятен натиск. И не е чудно, че в крехките си тийнейджърски години те му се поддават. Една четвърт от английските момичета са готови да правят стриптийз. Доколко подобно желание да се разсъбличат е осъзнато, или пък младите същества просто следват наложените обществени модели? И какво освен горчив вкус и празнота ще изпитат тези момичета, когато се разсъблекат публично?

Капаните на разюздаността

Модата да се правят снимки с мобифони по време на тийнейджърски купони отдавна навлезе и в България, ако съдим по заглавия в пресата като "12-годишни снимат порновидео". В "Ню Йорк Таймс" пък се натъкнах на следната история: непълнолетна ученичка в момент на опасна пубертетна самота си направила гола снимка и я изпратила на "гаджето". Минути по-късно нейният уж-приятел я препратил на други съученици, те пък - на разни момичета, и много скоро на мобифона на нещастната тийнейджърка завалели обидни SMS-и, в които "развратница" и "мръсница" сякаш били най-безобидните определения. Още на следващия ден момичето станало за присмех в цялата гимназия. Принудило се да смени училището, но и на новото място злополучната снимка я застигнала. Да, съвременните технологии правят миналото неизтриваемо.

Една младежка грешка може да остави завинаги следи в интернет. Модерната днес сексуална разюзданост не само предизвиква подрастващите, но и ги излага на непоправимите опасности на дигиталната ера. Цялата тази хиперсексуализирана обществена атмосфера естествено моделира и индустрията на красотата: секси-жените с надути устни и силиконови бюстове, реклами за бельо с еротични женски крака, бедра и задни части.

А какво да кажем за секс скандалите около известни мъже? Неотдавна високопоставен германски християндемократ (тоест, по презумпция защитник на християнски и консервативни ценности) подаде оставка заради афера с 16-годишно момиче. Ами било много "зряло" за възрастта си, оправдаваше се политикът. Точно казано! Именно това прави хиперсексуализираното общество: съкращава детството на децата и преждевременно ги превръща я в самозвани секс-бомби, я в пишман секс-атлети.

Голи и поробени

"Малодушието на жените" - така се казва книгата на известната германска публицистка Баша Мика. Едно време, твърди Мика, със закони се е вменявало на жената, че трябва да се подчинява на мъжа. Днес тя върши същото, само че доброволно. Вероятно малцина знаят, че до 70-те години на миналия век в Германия и в Австрия действат закони, които повеляват на жената да се подчинява на мъжа си и предоставят на съпруга правото да взема всички важни решения за семейството и децата.

Днес вече няма такива закони, а преди десетина година Германия дори криминализира изнасилването в брака. Но жените често пъти и днес приемат подчинена роля: кога по икономически причини, кога защото обществото стигматизира самотната жена като "социален лузър". Много жени и днес се подчиняват на хиперсексуализацията, на посланията, че трябва да следват и задоволяват всички сексуални желания на мъжа, да се "учат" от порноиндустрията и техниките на професионалистките, да разглеждат себе си и тялото си като обект на мъжката сексуалност. Дали пък не ставаме свидетели на едно ново, макар и "доброволно" сексуално робство?Добави коментар