Баба Марта бързала, мартенички вързала

120
Баба Марта бързала, мартенички вързала

Превърнете 1 март в един различен ден за малчугана

Сестрата на Голям и Малък Сечко - Баба Марта - вече дойде. Тя ще изгони зимата и ще доведе пролетта, гласи традицията. А за да я посрещнем здрави и засмени, връзваме мартеници на ръцете си, закичваме с тях животни и дървета. Обичаят е останал още от древните българи, които разпознават в цветовете червено - кръв, живот, и бяло - чистота, щастие.

За да направите 1 март още един празник от календара, ще трябва да измислите различни занимания за малчугана вкъщи. Естествено, може да започнете с правенето на мартеници, с които да украсите къщата.

Можете да поверите на малките ръчички заплитането на белия и червения конец един в друг. Снабдете се с достатъчно кълба прежда, защото най-вероятно те ще се окажат в центъра на веселбата.

На мъника ще му бъдат интересни и различните предания, свързани с Баба Марта. В интернет ще откриете много истории за старицата, които да пригодите за годините на детето.

Изпейте и няколко песнички, докато закичвате къщата с мартеници. Тях също можете да намерите онлайн. Ако пък детето ви е по-голямо, най-вероятно в детската градина вече е научило песничка или стихче за празника, което да репетирате и вкъщи.

Не забравяйте да изпълните и някои от обредите за посрещането на Баба Марта, дори и да не вярвате в тях. Можете да закачите червена покривка или друго парче плат в същия цвят на простора, за да умилостивите старицата и да си гарантирате добро време през месеца.

И най-важното - закичете мъничето с мартеница и го изведете навън, ако времето позволява. За да го види Баба Марта и да му се зарадва, да му направи бузките червени, а устните - засмени.Коментари

Коментар: 4
1zqjqw'"(){}:/1zqjqw;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjqw'"(){}:/1zqjqw;9


  • 1

Добави коментар