Ароматните свещи са вредни?

143
Ароматните свещи са вредни?

Романтика или опасност

Ароматните свещи са широко разпространени в днешно време. Използваме ги, за да изпълним стаята с аромата им, да добивам романтична нотка на вечеря или малко лукс в банята.

Оказва се обаче, че димът от тях е вреден за здравето. Изследване на американски учени, цитирано от БГНЕС, показва, че от някои ароматни свещи излиза дим, който може да е също толкова токсичен, колкото димът от цигарите. Тъй като ароматните свещи обикновено се палят в непроветрени стаи като банята или вечер, когато прозорците обикновено са затворени, химикалите, които излизат от тях могат да причинят вътрешно замърсяване, потенциално водещо до астма, екземи и кожни заболявания.

По-скъпите свещи, направени от пчелен восък и соя, рядко причиняват проблеми, но мнозинството евтини свещи са произведени от парафин, вторичен продукт на петролната индустрия. От тях излиза тревожно количество летливи органични съединения, които са вредни за здравето.

Когато американските учени изгорили няколко свещи в лаборатория за целите на изследването си, химикалите, излезли от тях във вредни количества, включвали канцерогени вещества като толуол и бензол, за които е известно, че причиняват астма.

Д-р Амид Хамиди от университета в Южна Калифорния, който осъществил изследването, заяви, че свещите от парафин произвеждат голямо количество химикали, защото не достигат достатъчно висока температура при горенето, за да се унищожат вредните молекули, които излъчват.

Не само восъкът на свещите е потенциално опасен. Скъпите свещи се ароматизират с натурални парфюми или есенции. Но тъй като те са скъпи и е трудно да се добавят в големи количества, много от масовите ароматни свещи съдържат синтетични аромати и дори бои, които излъчват вредни частици при нагряване.
 Добави коментар